среда, 27. фебруар 2019.

Jubilarni XX Guitar Art festival





Jubilarni, 20. po redu Guitar Art Festivala biće održan od 12 do 17. marta 2019. godine u Beogradu pod sloganom Applause! Festival je u svoje dve decenije postajanja uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca, već je ove godine sačinio i spektakularnu listu gostiju. 



Na konferenciji za novinare održanoj 1. marta u Skupštini grada Beograda, zvanično je predstavljen program jubilarnog Guitar Art festivala. Prisutnima su se obratila Dragana Mitrović iz Ministarstva kulture i informisanja Repulike Srbije,  Ambasador Meksika gospodin Marko Antonio Garcia Blanco, Joakim Vaern zamenik Ambasadora Švedske, Maria Cristina Pereira iz Ambasade Brazila, Luuk Nijman iz Ambasade Holndije, Maja Španjević Kešelj iz Ambasade Portugalije, Johanes Irschik direktor Austrijskog kulturnog foruma, Tamara Bošković iz Italijanskog instituta iz kulturu. Festival su ove godine podžale čak 22 ambasade.


Boško Radojković, osnivač i direktor festivala zahvalio pokroviteljima festivala Ministarstvu kulture i informisanja Repulike Srbije i Gradu Beogradu koji u kontinuitetu podržavaju festival 20 godina.

Radojković je istakao koliki je značaj društveno odgovornog poslovanja i podrška kulturnim i umetničkim programima. Erste Banka je i ove godine glavni sponzor i prijatelj festivala. Erste Banka veruje u Guitar Art Festival od početka. Festival bez njihove pomoći i podrške ne bi mogao da se dalje razvija i raste.

Takođe, predstavio se i Miloš Cicmil iz Wiener Stadtische osiguranja koji su od ove godine ponosni prijatelji festivala.

Festival je u svoje dve decenije postajanja uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca, već je ove godine sačinio i spektakularnu listu gostiju. Tokom 6 festivalskih dana održaće se 9 velikih koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja širom sveta.


Repertoar jubilarnog Guitar Arta čine dvadeset najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18:00 časova. Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta iz Brazila, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabel Montesinos iz Španije, Artjom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, te Tomas Miler Pering iz Nemačke i mnogi drugi.

Koncerti glavnih zvezda jubilarnog festivala, počinju od 20:30 časova u velikoj sali  Kombank dvorane. U Beograd dolazi najbolji svetski flamenko gitarista Vincente Amgo, gipsy jazz swing senzacija Rosenberg Trio, kraljica fado muzikek nove generacije Carminho, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić i novi Kings of Strings The Youngsters - Mozes Rosenberg, Georgos Georgopulos i Bojan Ivanovski.



Po prvi put ove godine, čak šest festivalskih večeri održaće se u velikoj sali Kombank dvorane. Koncert Visente Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, otvara 12. marta jubilarni Guitar Art Festival.   



Visente je na festivalu učestvovao 2005. i 2009. godine pred prepunim Sava centrom. Tokom svoje karijere sarađivao je sa najvećim savremenicima na gitari, a sa Stingom je snimio Send your love, radio sa Kitom Ričardsom, Dilanom i drugima. Osvojio je nagradu Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.




Repertoar jubilarnog Guitar Arta čine i dvadeset najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18.00 časova. Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabel Montesinos iz Španije, Artjom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, te Tomas Miler Pering iz Nemačke i mnogi drugi.

Zatim slade koncerti glavnih zvezda jubilarnog festivala, koji počinju od 20.30 časova u velikoj sali  Kombank dvorane.


Nakon dva rasprodata Sava centra 2006. i 2008. godine, najpoznatiji Gipsy Jazz - Swing sastav Rosenberg Trio iz Holandije nastupiće i na jubilarnom Guitar Art Festivalu. Trio Rosenberg već više od 25 godina predstavlja "suštinu Gipsy Jazz - Swing muzike". 



Stokelo Rosenberg smatra se jednim od najboljih gitarista, sa svojom besprekornom tehnikom i virtuoznošću, koju kombinuje sa posebnim emocijama tokom sviranja. Mnogi danas tvrde da je dostigao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta.



Nova festivalska produkcija i projekat “Kings of String The Youngsters” ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze. Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk, to su Mozes Rosenberg iz čuvene Rosenberg porodice sa svojim džez „manouche“ stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstyle srpski gitarista Bojan Ivanovski

 

Po prvi put beogradskoj publici će se predstaviti kraljica fado muzike nove generacije Karminjo.  



Ona je jedna od portugalskih umetnica sa najvećim međunarodnim uspehom ikada! Beogradski koncert biće presek njene desetogodišnje karijere i mnogobrojnih hitova sa 5 studijskih albuma. 



Karminjo nosi u sebi jezik star nekoliko vekova, ali istovremeno je savremena i uvek zagledana u budućnost. Nakon velikog uspeha postignutog sa albumom “Karminjo peva Toma Žobima”, krunisana je titulom najvećeg izvođača u istoriji muzike ove zemlje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođača


Legendarni duo gitara Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na koncertu u okviru jubilarnog Guitar Art Festivala premijerno će predstaviti dugo iščekivan projekat “Kruševo 2”, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovih prostora. 



Saradnja izmedju Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića započeta je još 1998. godine, kada su realizovali album “Kruševo”. 
 


Sledeće godine snimili su koncert u Sava centru  “Live in Belgrade”, a dvojici gitarista na trećem zajedničkom albumu pridružio se bugarski kavalista Teodosije Spasov, koje je upravo okupio Guitar Art Festival.



Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncertVeče Hoakina RodrigaTri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar u okviru kojih će nastupiti po prvi put Filharmonija Banatul Temišvar i solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Alexander Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić
 


Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs (ex Eventim.rs).   

Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011 401 6002; 064 1379707 ili putem mejl adrese: office@gaf.rs.

Нема коментара:

Постави коментар