недеља, 24. фебруар 2019.

47. FEST – CRNA REKA




Premijera filma „Crna reka“ i povratak reditelja Erika Zonke u art house vode održana  je u Centru za kulturu „Vlada Divljan“. Izuzetnu glumu Vensana Kasela u ulozi propalog policijskog inspektora u trileru „Crna reka“ koji možete pogledati u okviru ovogodišnjeg FEST-ovog programa Fokus Evropa. Zonka je napisao i scenario za ovaj film noir na osnovu knjige izraelskog pisca Drora Mišanija "A disturbing disappearance" (Tik Ne'edar), zajedno sa Mišanijem. 


Ovaj prljava kriminalistička priča o policajcu Fransoi Vikontiju, umornom i razočaranom detektivu, koga je žena upravo napustila, ali ne i alkohol.  Vensan Kasel tumačenjem ovog lika daje svojevrstan omaž Orsonu Velsu i njegovom tumačenju korumpiranog I pijanog kapetana Henka Kvinlana u “Dodiru zla."


Nestanak trinaestogodišnjeg dečaka Denija, iz porodice Arno pokreće lavinu događaja koje otvaraju brojna pitanja savremenog društva kao što su odnosi u porodici, u školi i proces odrastanja u društvu u kakvom živimo. Ispektor traga za nestalim mladićem, istovremeno zanemarujući svog šesnaestogodišnjeg sina, Denisa, koji se izgleda upleo u trgovinu drogom. 


Prema rečima Zonke on se i odlučio za ovaj žanr i za ovu tematiku upravo zbog toga što kroz ovu temu najbolje može da oslika brutalnost savremenog društva.

Erik Zonka je francuski scenarista i reditelj, poznat po filmovima La vie rêvée des anges, Julia i Le petit voleur




 

Država:     Francuska, Belgija / 2018
Program:     Fokus Evropa
Trajanje:     113’
Režija:     Erick Zonca
Scenario:     Erick Zonca, Lou de Fanget Signolet
Uloge:     Vincent Cassel, Romain Duris, Sandrine Kiberlain, Charles Berling, Elodie Bouchez, Christophe Tek, Sadek, Lauréna Thellier
Festivali:     2018 Bon / Beaune International Thriller Film Festival
Filmografija:     2018 Fleuve noir / Black Tide / Crna reka
    2008 Julia
    1999 Le petit voleur
    1998 La vie rêvée des anges / The Dreamlife of Angels
Fotografija:     Paolo Carnera
Montaža:     Philippe Kotlarski
Muzika:     Rémi Boubal
Producent:    Olivier Delbosc
Produkcija:    Curiosa Films, Playtime s, Versus



Нема коментара:

Постави коментар