среда, 27. фебруар 2019.

47. FEST: Program FEST Forward

 
Autor: Zoran Janković

U okviru ovogodišnjeg FEST-a održaće se industrijski deo programa FEST Forward, na kome će biti predstavljani odabrani projekti budućih filmova i na kome će akteri imati priliku da se međusobno upoznaju i umreže, kao i da svoje radove i planove u toku predoče prisutnim profesionalcima iz sveta filma.

U petak, 1. marta, u Multuimedijalnoj sali na drugom spratu Jugoslovenske kinoteke (u Uzun Mirkovoj 1) u 10 sati ujutro otpočeće pičing-sesija u sklopu programa FEST Forward 2019  – Žene na filmu (Women in Film). Pomenuto predstavljanje će trajati 90 minuta, do 11:30, a potom će tačno u podne na istom mestu biti održana i pičing-sesija tokom koje će, takođe u sveukupnom trajanju od 90 minuta, biti predstavljeni odabrani projekti budućih filmova u sklopu Nacionalne selekcije.Naglašavamo da su obe sesije otvorene za publiku, dok su sastanci za drugu sesiju unapred ugovoreni.

Dan kasnije, 2. marta, u 19 časova u Sava centru će biti upriličena ceremonija dodele nagrada najboljima u opkviru ovog dela industrijskog programa aktuelnog izdanja FEST-a.  Tu su dve nagrade: nagrada za najbolji pič (najbolje predstavljanje) u domaćoj i u međunarodnoj selekciji. Nagrade su i iznosu od po 4.000 evra, sponzor nagrade u Nacionalnoj selekciji je Filmski centar Srbije (FCS), dok nagradu u u međunarodnoj konkurenciji  zajedno sponzorišu FCS i a za medjunarodnu FCS i mreža EWA (Evropska mreža  žena u audiovizuelnom sektoru – European’s Women Audiovisual Network).

Osim toga, u sklopu pomenutog programa, programa FEST Forward 2019, u petak, 1. marta, MEDIA Desk Srbija oraganizuje debatu naslovljenu Rodna ravnopravnost u evropskom audiovizuelnom sektoru. Jednosatna debata će biti upriličena u Multimedijalnoj Sali na drugom spratu Jugoslovenske kinoteke (u Uzun Mirkovoj 1), počeće u 14: 30 i trajaće do 15:30. Debata će se održavati na engleskom jeziku, bez prevoda, a ulaz na nju je besplatan.

Rodne nejednakosti identifikovane su na svim nivoima audiovizuelne industrije, bilo da je u pitanju visina plate, barijera u ličnom napretku, (seksualno) uznemiravanje, manjak sadržaja koji potpisuju žene, ili nešto drugo. Jedna od najvećih prepreka rodnoj ravnopravnosti u audiovizualnom sektoru je nedostatak prisustva žena na pozicijama donosilaca odluka.

Who si Who programa FEST Forward 2019 možete naći ovdeWho is who FF 2019

Нема коментара:

Постави коментар