среда, 4. мај 2016.

45. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu



45. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu
Otvaranje izložbe u četvrtak, 05. maja 2016. u 19:00
Izložba traje do nedelje, 15. maja 2016.
Galerija Doma omladine Beograda

Crtež u izboru mr Dragane Stanaćev Puača, vanredne profesorke na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

Skulptura u izboru mr Olivere Parlić, docentkinje  na Vajarskom odseku FLU u Beogradu


Izložba crteža i plastike malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, tradicionalno se organizuje u Galeriji Doma omladine od 1971. godine. Pošto se svake godine održava u maju mesecu, izložba u Domu omladine, na neki način, najavljuje završnu Veliku školsku izložbu i Izložbu nagrađenih studenskih radova, koje se, u junu mesecu, održavaju na Fakultetu likovnih umetnosti. Ove izložbene postavke, jedinstvena su prilika da se javno prikažu radovi mladih stvaraoca (među kojima se nalaze i oni koji po prvi put izlažu), pedagoški rad njihovih profesora i nastavni procesi koji se sprovode na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Zasnovani na crtežu kao idejnom umetničkom konceptu i skulpturi kao umetničkoj materijalizaciji zamišljenog, neki studentski radovi mogu se interpretirati pozivanjem na teoriju Gaston Bašlara (Gaston Bachelard). Ukazujući na kreativnu sposobnost umetnika da stvara ''veliko u malom'', Bašlar ističe da umetnost paradoksalno spaja suprotnost između ''malog'' (prikaza) i ''velikog'' (broja značenja koje prikaz zadobija). Jedna od snaga minijature sastoji se u tome što veliko izlazi iz malog. 


Tako, u umetnosti, minijatura/mala forma zadobija metaforičnu moć, jer se uz pomoć likovnih detalja stvaraju ''novi'' umetnički svetovi i značenja. Veliko izlazi iz malog, ne po nekom logičkom zakonu dijalektike suprotnosti, već zahvaljujući oslobođenju od svih dimenzionih obaveza, oslobođenju koje je upravo karakteristika imginatorske aktivnosti.

Pojedini radovi studenata pokazuju da se crtež, tokom 45 godina (koliko se održava ova izložba) razvio i razgranao u svim pravcima. Zadržavajući svoju misaonu i likovnu jezgrovitost, crtež ''raste'' razvijajući se iz forme, koja je na časovima profesora Dragana Lubarde uvek dovođena u pitanje. Lubardina poduka mladim umetnicima da crtež treba da stvaraju po organskoj meri sopstvenog tela, kao i njegova ''odbrana'' crtanja u svim formatima (jer su različita i tela i unutrašnji prostori), polazišta su i današnjim profesorima. 


Kada se, na Fakultetu, u jednom trenutku, među profesorima, povela diskusija o ukidanju nastave crtanja na velikom formatu, profesor Dragan Lubarada žučnu raspravu prekinuo je rečima: ''Podsećam vas da su u 20. veku postojala dva velika umetnika – jedan je radio veliki format, a drugi mali format. Jedan je bio Pikaso (Pablo Ruiz Picasso), a drugi Kle (Paul Klee)''

Stoga, izložba studentskih radova u Galeriji Doma omladine u Beogradu, predstavlja javnosti raznolike načine umetničkog stvaranja što se neguju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pružajući mogućnost budućim umetnicima da iskažu svoj kreativni potencijal kroz izabrani format.

Нема коментара:

Постави коментар