уторак, 17. мај 2016.

Španski metar 2016 od 19. do 30. maja




 

Stefan Arsenijević, gost-urednik filmskog programa DKC-a, je podelio sa nama, na konferenciji za štampu, organizovanoj 17. maja da je devedesetgih  odrastao na španskim i francuskim filmovima, filmovima koji su mu markirali filmski put. U ime Instituta Servantes (ISB) obratili su nam se Havijer Vakas, urednik programa ISB i Stefan Bondžić.

Španski metar je već tradicionalna manifestacija započeta 2008. godine u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu i Kulturnog centra Beograda i Novog Sada. Ovogodišnji Španski metar biće održan u Beogradu od 19. do 30. maja na nekoliko lokacija, uz podršku španske ambasade u Beogradu, Instiuta Servantes i Telekoma. I ovo je bilo prilika da se prisetimo Nebojše Popovića koji više, nažalost, ne može sa nama da komentariše filmove koje ćemo pogledati. Zato je tu bio dvojac Stefana-Arsenijević i Bondžić, koji su nas upoznali sa ovogodišnjom selekcijom koju čine ukupno 15 filmova.

 

 

Zvanični program „Španskog metra“ počinje u četvrtak, 26. maja u 19:00h, filmom Priča Hoakina Oristrelja, a potom slede svakog dana po dve projekcije u 19:00 i 21:00h.

Ljubitelji španske kinematografije imaće priliku da uživaju u 9 premijera iz 2013, 2014. i 2015. godine i pogledaju sledeće filmove: Priča Hoakin Oristrelj, Propušteni vozovi (Alvaro Fernandes Armero), Savršen dan za letenje (Mark Reća), Savršen dan (Fernando Leon de Aranoa ), Na tragu ljubavi (Honas Trueba), U tuđini (Isijar Boljain), Pregovarač (Borha Kobeaga), Munja (Fran Arauho i Ernesto de Nova), Cveće (Hose Marija Goenaga i Jon Garanjo).

 

Novina je da će se Španski metar 2016 osim u Dvorani kulturnog centra Beograda „prošititi“  i na zdanje Kinoteke u Uzun Mirkovoj. Tamo će se odvijati program posvećen dobitnicima Goja nagrade za Najbolju originalnu muziknagrade koja se dodeljuje svake godine od strane Akademije za filmsku umetnost i nauku Španije.

 




U Kulturnom centru Beograda biće priređena i  izložba Kihot naceluloidnoj traci koja obuhvata plakate za različite filmske adaptacije Don Kihota koje su nastajale vremenom, od Pabstove verzije "Don Kihota" iz 1933, pa do 2012. i ostvarenja Manuela Gutijeresa Aragona, Vitez Don Kihot.  Odabir izloženih plakata je rezultat intenzivnog rada i pretrage Enrikea Kamaća po nacionalnim i internacionalnim kinotekama. Biće to svojevrsno putovanje kroz vreme, zemlje i stilove.

Približavanje kinematografije zamišljenom svetu Don Kihota otvorilo je vrata filmovima koji su, iako imaju zajedničku osnovu, stvarani na različitim jezicima. Ova različitost je uočljiva u formalnoj raznolikosti odabranih plakata, koji prvenstveno koriste crtež i fotografiju da bi ilustrovali Servantesov univerzum.

Za vreme Festivala biće upriličen i postmodernistički filmski kolaž pod simpatičnim imenom Don Kihot jaše kroz film koje će publika moći da odgleda dok čeka sledeću projekciju. 

Cena ulaznice je 200 din (Kinoteka) i 300 din (DKC). Komplet ulaznica za DKC moguće je nabaviti po ceni od 2000 dinara do 26. maja. Projekcije filmova Palme u snegu i Snežana i sedam patuljaka u Jugoslovenskoj Kinoteci su besplatne.

Festival Španski metar 2016 – Zvanični program (Dvorana KCB)- 26-30. maj 


Ovogodišnji Festival predstaviće, kao i dosad, presek savremenog španskog filma. Donosi nam devet premijera. Zajednički imeniter je tematika avanture, tzv. "velika put" u svet oko nas, vremenu, prostoru, ali i u nas same, u mračne vode samospoznaje. Čini to različitim stilovima i različitim temama. Neki, poput Munje i U Tuđini obrađuju aktuelne probleme migracija. neki put tretiraju kao potragu za suštinom (Na tragu ljubavi), a Propušteni vozovi  ubegu iz urbane sredine u ruralnu iznalaze suočvanje sa samim sobom.  

 


Četvrtak, 26. maj (19:00) Priča


Režija: Hoakim Oristelj. Film je iz 2015. godine

Priča je film omnibus koju čini dvadeset priča koje de dašavaju u jednom kadru u prečniku od 400 metara (od madridskog trga Lavapies do Sala Mirador). Fim sa elementima teatra, koji govori o komunikaciji i to izlaže u osamdesetak minuta radnje. Likovi pričaju, smeju se, raspravljaju, plaču, šapću, viču, ljute se, kradu, mire se jednim zagrljajem.

Film tretira aktuelne unutrašnje sukobe u savremenoj Španiji, posebno se osvrćući na one koje muče mlade.
.

Petak, 27. maj (19:00) Propušteni vozovi

Režija i scenario: Álvaro Fernández Armero. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje: 103 minuta. Uloge: Raúl Arévalo, Inma Cuesta, Alberto San Juan, Candela Pena, Jorge Bosch, Kiti Mánver, Irene Escolar…

Trijumfalni povratak Alvara Fernandesa Armera sa ovom simpatičnom komedijom koja preuzima elemente pastorijalnih srednjovekovnih romana i izmešta ih u vreme današnje. Luiza i Alberto bivaju primorani da odu da žive na selu, ali idilični seoski život pokaže ubrzo počinje da prikazuje svoje manje prijateljsko lice. Iako par prolazi kroz svoje najboljih trenutke, Luiza je opsednuta dobijanjem drugog deteta, iako je cena toga apatični seksualni život.

Huan, Albertov brat, četrdesetpetogodišnji novinar, izlazi sa Natalijom, entuzijastičnom mladom ženu od 25 godina koju Huan vidi kao spasioca. U međuvremenu, Luizina sestra Sara, za kanalisanje svoje anksioznost koristi muškarce, i to one koji joj sasvim ne odgovaraju sve do Paka, sportski novinar koji izgleda da je čak spreman da je odvede do oltara. Ili bar tako ona misli…


Petak, 27. maj (21:00) Savršen dan za letenje

Režija i scenario: Marc Recha. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Trajanje: 70 minuta. Uloge: Roc Recha, Sergi López.

Emotivna porodična drama o odnosu oca i sina. „Savršen dan za letenje“ je priča o dečaku koji je pustio letećeg zmaja koga je njegov otac napravio. Zmaj leti u tihom mestu, praćen Hakim vetrom koji čini da on leti. Priča koju trebaju da pogledaju svi očevi i svi sinovi, posebno oni koji imaju poremećene međusobne odnose.

Dečaku će biti potrebna pomoć odraslog da otpetlja zmaja koji se zaglavio među vegetacijom. U ovim okolnostima biće ispričana priča puna magije. Savršen dan za letenje se takmičio u zvaničnom programu Festivala u San Sebastijanu 2015. Film u kome uloge tumače Rok Reća i Serhi Lopez je fantastična drama Marka Reće i Pau Reće i Helene Luvar koja prikazuje odnos ljubavi između oca i sina.


Subota, 28. maj (19:00) Savršen dan

Režija: Fernando León de Aranoa. Scenario: Fernando León de Aranoa, Diego Farias (Novela: Paula Farias). Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Trajanje: 106 minuta. Uloge: Tim Robbins, Benicio del Toro, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Fedja Stukan, Eldar Residovic, Sergi López.

U ratnoj zoni, gde Ujedinjene nacije pokušavaju da održe kontrolu, tri humanitarca proživljavaju sopstvene konflikte; Sofi želi da pomogne ljudima, Mambru želi da ide kući a Katja je jednom želela Mambrua. Film nas vodi u Bosnu, koja je sve više nego što je mirna.

U međuvremenu, Damir želi da se završi rat, Nikola želi fudbalsku loptu, a B ne zna šta želi. Grupa saradnika pokušava da izvuče mrtvo telo iz bunara u ratnoj zoni, koje je neko bacio kako bi zatrovao vodu obližnjih gradova. Ali, najjednostavniji zadatak se pretvara u nemoguću misiju. Humanitarni radnici prelaze preko zabludne situacije rata u pokušaju da reše situaciju, kao zamorci u lavirintu.

Film je sa uspehom prikazan na prošlogodišnjem Kanskom festivalu. 


Subota, 28. maj (21:00) Na tragu ljubavi

Režija i scenario: Jonás Trueba. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Trajanje: 70 minuta. Uloge: Vito Sanz, Renata Antonante, Francesco Carril, Isabelle Stoffel, Luis E. Parés.

Nekonvencijalni road movie o tri priljatelja koji reću na put u potrazi za idiličnim ali i istovremeno prolaznim ljubavima. Misija je jedinstvena da iznenade sami sebe i da se osećaju živima. Da li se ovde radi o poslednjim trzajima mladosti ili o prirodnoj dekadenciji muškog pola? Da sve ne bi bilo crno-belo iz usta putnika dopiru vispreni književni citati.
 
Špansko-baskijski bend Tulsa za muziku za ovaj fim nagrađena je u Malagi.  


Nedelja, 29. maj (19:00) U tuđini

Režija i scenario: Iciar Bollain. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje: 72 minuta. Žanr: dokumentarni film.

Špankinja koja traži da je sunce tuđeg neba bolje zagreje nego u domovini. I to činu u Škotskoj! Glorija živi u Edinburgu od kako je kriza u Španiji počela. Ova tridesetdvogodišnja učiteljica iz Almerije, biva prinuđena da napusti svoju zemlju i počne iz početka u prestonici Škotske. 

Sada kao prodavačica, započinje, zajedno sa drugim zemljacima, protest pod sloganom ‘ni izgubljeni ni tihi’ kako bi izrazili svoju frustaciju i dali glas. 

Ovaj film prikazuje živote nekolicine od 20 hiljada Španaca koji su morali da napuste svoju zemlju u potraži za novim poslom i početkom.


Nedelja, 29. maj (21:00) Pregovarač

Režija i scenario: Borja Cobeaga. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje: 80 minuta. Uloge: Ramón Barea, Josean Bengoetxea, Carlos Areces, Melina Matthews, Jons Pappila, María Cruickshank…

Komedija koja se podsmeva propustima vlade u periodu od 2005.-2006. godine. Manu Aranguen, baskijski političar, nastupa kao pregovarač španske vlade u pregovorima sa ETA. Umesto očekivanog učešća na svečanosti, on će otkriti da će slučajnosti, greške i nesporazumi biti ono što će označiti dijalog između dve strane i da će lični odnosi između pregovarača biti ključni za rešavanje konflikta. Komedija je bazirana na pregovorima baskijskog predsednika Hesusa Eguigerena i ETA održanim 2005. i 2006. godine.


Ponedeljak, 30. maj (19:00) Munja

Režija i scenario: Fran Araújo i Ernesto Nova. Država i godina proizvodnje: Španija, 2013. Trajanje: 86 minuta. Uloga: Hassan Benoudra.

Kakov je život Arapa u Španiji? Nakon trinaest godina života u Španiji, više ne može da nađe posao i odlučuje da se vrati kući. Ulaže svu svoju ušteđevinu u kupovinu polovnog traktora kako bi započeo život u Maroku i odlučuje da ga vozi do tamo. Kada je stigao u Španiju nije imao ništa a sada se vraća kući sa svojom jedinom imovinom – Munjom…


Ponedeljak, 30. maj (21:00) Cveće

Režija: José María Goenaga. Scenario: José María Goenaga, Jon Garano, Aitor Arregi. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje. 99 minuta. Uloge: Nagore Aranburu, Itziar Aizpuru, Itziar Ituno, Josean Bengoetxea, Ane Gabarain, Egoitz Lasa…

Zašto je dobro da postoji konkurencija? I šta biva, kada odjednom, kao što je nastala, ona i nestane.

Anin život se preokrene kada počnu, svake nedelje, da joj stižu buketi cveća od nepoznate osobe. Pomišlja da odgonetnula enigmu, kada joj kolega pogine, a i buketi usahnu. Da li je sve tako jednostavno?

U međuvremenu, na živote Lurd i Tere takođe počinju da utiču tajanstveni buketi cveća.Nepoznata osoba im svake nedelje ostavlja po buket cveća kao uspomenu na jednu osobu koja je bila važan deo njihovih života. 

Ovo je priča o tri žene, tri života izmenjena prisustvom cveća. Cveće će u njima pobuditi osećanja koja su bila zaboravljena… ali, uprkos svemu, to je samo cveće.

Da li je ovde u pitanju, ipak, poput suludog "lanca sreće" svojevrsni "lanac cveća"...


 

Španski metar 2016 – prateći program (Kinoteka)-ciklus "Nagrade Goja za najbolju muziku" - 19.-25. maj

 

Prvi put od osnivanja, Španski metar će imati i prateći program: filmski ciklus Muzika Goja nagrada obuhvata šest filmskih ostvarenja (6) koja su se okitila najprestižnijim priznanjem u španskoj kinematografiji, nagradom Goja: Palme u snegu, Prodaće i kišu, Trinaest ruža, Znam ko si, Dobra zvezda, Snežana i sedam patuljaka.

 

Ciklus traje od 19. do 25. maja u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), a projekcije su od 20:30h. Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 200 dinara na biletarnici Jugoslovenske kinoteke, a ulaz na filmove koje otvaraju i zatvaraju smotru na Kinoteci (Palme u snegu i Snežana i sedam patuljaka) je besplatan.

 

 

Specijalni gost festivala je Alfonso de Vilaljonga, dobitnik pomenute nagrade Goja za najbolju muziku. Prisustvovaće projekciji filma Snežana i sedam patuljaka. u sredu, 25. maja, nakon čega će učestvovati u razgovoru sa publikom.


Alfonso Vilaljonga je rođen 1960. godine u Barseloni. Uporedo sa karijerom muzičara, pevača i stand-up komičara u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je i doktorirao na Berkliju, ušao je u svet filmske muzike uz pomoć Isabel Koišet, potpisujući soundtrack za njena četiri filma, dva dokumentarna filma i predstave. Pored toga, ovaj svestran umetnik je objavio nekoliko albuma originalnih pesama, komponovao je muziku i tekst za mjuzikle i oprobao se i kao pozorišni glumac u više navrata. Vilallonga je nagrađen u 2013. sa Goia, Gaudi i Cinema Writers Circle Awards (između ostalih) za muziku za film Snežana i sedam patuljaka Pabla Berhera. Trenutno sam priprema i svoj muzički šou, La note d'a côté koji se sastoji od soundtrack-a koje je radio za filmove Pabla Berhera i Isabel Koišet.



 

  

Četvrtak, 19. maj (20:30) Palme u snegu 

 

Reditelj: Fernando González Molina. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Format: 35 mm. Trajanje: 163 minuta. Muzika: Lucas Vidal.


Priča smeštena i jednu špansku koloniju u Africi. Godine 1954, mladić Kilijan ostavlja za sobom sneg na planinama španske pokrajine Uesko kako bi zajedno sa bratom Hakobom otputovao u nepoznate, daleke i egzotične predele. U unutrašnjosti večno raskošno zelene i tople španske kolonije, otac ih dočekuje na plantaži Sampaka, na kojoj se uzgaja najbolji kakao na svetu. Jedan od njih dvojice probaće, međutim, zabranjenu voćku „edenskog vrta“ i zaljubiti se svim svojim bićem u lepu domorotkinju Bisilu…


Petak, 20. maj (20:30) Prodaće i kišu

Reditelj: Icíar Bollaín. Država i godina proizvodnje: Španija, 2010. Format: 35 mm. Trajanje: 104 minuta. Muzika: Alberto Iglesijas

Prodaće i kišu je film o filmu i film u filmu. Pratimo filmsku ekipu koja 2009. godine u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuje čak i da skupljaju kišnicu. Jedna ugledna multinacionalna kompanija skopila je ugovor sa tadašnjim predsednikom i diktatorom Ugom Benserom Suaresom, kako bi ovladala celokupnim tamošnjim izvorima vode. U protestima protiv takve represijeučestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima. Da film postaje dokumentaran. 


Nedelja, 22. maj (20:30) Trinaest ruža

Reditelj: Emilio Martínez-Lázaro. Država i godina proizvodnje: Španija, 2007. Format: DVD. Trajanje: 132 minuta. Muzika: Roque Banos.

Po završetku Španskog građanskog rata (1936-1939) Vojni sud osuđuje nekolicinu mladih žena na smrtnu kaznu za zločin koji nisu počinile. Uhapšene mesec dana po završetku rata, prolaze kroz okrutna ispitivanja i bivaju zatvorene u madridskom Zatvoru prodaje.

Mislile su da će ostati samo nekoliko godina iza rešetaka, ali bivaju optužene za zločin pobune protiv režima i organizovanje napada protiv Franka. Streljane su u ranu zoru 5. avgusta 1939. godine.


Ponedeljak, 23. maj (20:30) Znam ko si

Reditelj: Patricia Ferreira. Država i godina proizvodnje: Španija, 2000. Format: DVD. Trajanje: 100 minuta. Muzika: José Nieto.

Paloma je mlada psihijatrica, zaljubljena u svoj posao. U jednoj bolnici upoznaje Marija, poremećenog i zavodljivog pacijenta koji pati od Korsakovog sindroma: neobične bolesti koja ugrožava pamćenje i za koju je Paloma veoma zainteresovana. Ona počinje da ga leči i veza među njima postaje sve bliža. On pobuđuje u njoj pomešana osećanja, istovremeni strah i privlačnost, ali zaboravlja da se iza zaborava njegove prošlosti kriju uznemirujuće činjenice.


Utorak, 24. maj (20:30) Dobra zvezda

Reditelj: Ricardo Franco. Država i godina proizvodnje: Španija, 1997. Format: DVD. Trajanje: 98 minuta. Muzika: Eva Gancedo.

Rafael je izgubio svoje testise u nesreći kada je bio mlad. Vodi miran i povučen život. Međutim, jednog ranog jutra, na putu ka svojoj mesari, nešto ga natera da zaustavi kamionet i pomogne Marini, devojci koju fizički zlostavlja njen dečko. Marina nosi Danijelovo dete i uprkos tome što Danijel želi da ona abortira, ona želi da rodi dete. Posle saznanja da je Danijel ponovo završio u zatvoru, Rafael predlaže Marini da se on brine o njoj i detetu koje očekuje. Marina pristaje, ali ga upozorava da će se Danijel vratiti a kada se to desi, ona ne zna kako će reagovati. U ulozi Rafaela pojavljuje se Antonio Resines, prepoznatljiv po ulozi Dijega u seriji Siranovi.


Sreda, 25. maj (20:30) Snežana i sedam patuljaka

Reditelj: Pablo Berger. Država i godina proizvodnje: 2012. Format: 35 mm. Trajanje: 104 minuta. Muzika: Alfonso de Viljalonga.

Originalno viđenje popularne priče braće Grim, smešteno u ambijent juga Španije dvadesetih godina prošlog veka. Snežana je Karmen (Makarena Garsija), lepa mlada žena kojoj je detinjstvo zagorčala strašna maćeha Enkarna (Maribel Verdu). Bežeći od prošlosti, Karmen kreće na uzbudljivo putovanje u pratnji svojih novih prijatelja: družine patuljaka toreadora.

Нема коментара:

Постави коментар