среда, 11. мај 2016.

Sa snimanje igranog filma „Maleš“




U toku je snimanja fima „Maleš“ koji se bavi jednim bizarnim svetom porodice, koja je u toj meri ukorenjena u tradicije sa Balkanskih prostora da joj to zatvara sva vrata ka budućnost. To je tema koja je jako malo obrađena u ovdašnjoj kinematografiji, i stoga ovoj ambicioznoj filmskoj ekipi predstavlja izazov.

Balkan, mesto eksplozivnog susreta istoka i zapada. Poslednji krak orijenta i postapokaliptični cvet zlatnog socijalizma. Tlo na kojem niču nesvakidašnje porodice. Mesto gde je produžetak porodične loze najveća obaveza žene. Ovo je priča o jednom svetu koji nestaje, svetu koji čine četiri žene, rastrzane između velike želje za produženjem loze i slobode koju poznaju samo u mašti.


U muškom svetu,  žena koja ne podari naslednika,  biva izgnana ili sama odabere izgnanstvo. Glavna junakinja filma Maleš je sa sobom u krajnje izgnanstvo povela i svoje tri ćerke.  

U ovoj priči, na prvi pogled se čini da je ovde sve normalno, iako zapravo ništa nije. Cela situacija izmiče kontroli na 19. rođendan najmlađe ćerke, kada  borba majke dostiže vrhunac i fijasko istovremeno. 

 
Reditelj Ivan Bakrač i scenarista Bane Jevtić su sa direktorom fotografije Dušanom Grubinom i scenografkinjom Draganom Baćović uigrana ekipa kojoj je ovo četvrti zajednički film, a na filmu Maleš zajedno rade već skoro godinu dana.

Od ideje, preko izrade scenarija, do pažljivo odabranih glumica koje su, po rečima autora, jedinstvene u svojoj autentičnosti, i kao takve jedine koju mogu da iznesu ovu slojevitu priču, simboliku, ali i estetiku.

Sonja Vukićević, čuvena balerina, koreograf i reditelj o ovom projektu kaže:

„Čim sam pročitala Banetov scenario, prvo sam se sita ismejala, a  onda sam se rasplakala nad životom žene koju bi trebalo da igram. Jako se radujem saradnji sa Banetom jer je on prve glumačke korake napravio u mojoj pozorišnoj trupi pre tačno 15 godina“

Bebi Dol, jedna od najveća pop zvezda u regionu se nadovezuje:.

„Film Maleš je za mene izazov jer nudi slojevitost kako za razmaštavanje, tako i za uzbudljivu igru. Nakon nekoliko decenija sam prihvatila ulogu na filmu, jer sam se u scenario i u ekipu zaljubila na prvo gledanje”

Hristina Popović, trenutno jedna od najpopularnijih glumica u Srbiji konstatuje:

„Ova priča je jedinstvena pre svega po tome što se razlikuje od svih kinematografskih u poslednjih nekoliko godina, a moja uloga je nešto sa čim se nisam do sada susretala“


Maja Šuša, popularna glumica najmlađe generacije zaključuje:

„Sa Ivanom i Banetom sam sarađivala na njihovom prethodnom filmu, čast mi je što sam u ovom društvu i odbrojavam dane do početka snimanja”


Bane Jevtić, glumac, pisac i slikar, rođen u Beogradu, Srbija, 1978.godine. Završio je glumu, i igrao u skoro svim beogradskim pozorištima, na filmu i televiziji. Pisanjem se bavi dugi niz godina, a scenaristički debi mu je scenario za film “Koža će nam postati siva” (2013.), za koju je i dobio nagradu “Zlatna inspiracija” za najbolji scenario na Bašta Festu 2014.godine. Priprema prvu zbirku kratkih priča, a planira i scenario za prvi dugometražni film. Osvrćuće se na rad na ovomfilmu kaže:

„Nakon dugog promišljanja o pojmu slobode ovde i danas, ne generalizujući istu, već vrlo na ličnom planu, došao sam na ideju da napišem svoju ispovest o jako željenoj slobodi koju imam samo naizgled. Težnja ka potpunoj slobodi je ona koja koja zapravo stvara zatvor. Srž priče je  patološka ambicija za ostvarenjem ideje čija je premisa pogrešna, koja neminovno mora dovesti idejnika u propast, kao i žrtvovanje svega što ima, u ovom slučaju cele porodice, zarad nečega što je nedostižno. Majka je napravila takvu porodičnu atmosferu da nijedna od ćerki ne odlazi od kuće, svi su simbiotski vezani i ostaju da žive izolovane, prihvatajući nametnutu ideju da je ovaj zatvor njihova jedina sloboda.“


Ivan Bakrač, rođen je u Nikšiću 1987.godine. Završio je Master studije za filmsku režiju na Fakultetu za umetnost i dizajn. Režirao je nekoliko kratkih i srednjemetražnih filmova, a radio je i kao scenarista, montažer i producent. Njegovi filmovi su učestvovali na raznim internacionalnim filmskim festivalima. Ovogodišnji je učesnik programa Berlinale talents, i Talents Sarajevo. Pored filma „Maleš“ priprema i svoj prvi dugometražni film pod nazivom "Posle zime". On rad na ovom fimu opisuje ovako:

„Tekst Baneta Jevtića, osim zbog svoje originalnosti, privukao me je najviše zbog veoma zanimljive atmosfere koja pruža veliki vizuelni potencijal. Ovaj scenario ponudio mi je razne mogućnosti za istraživanje, igranje sa formama, medijima... I kao rezultat može se dobiti jedan specifičan svijet, koji izgleda drugačije od većine onih koje danas možemo vidjeti u kratkim filmovima.“


Delić sa snimanja možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар