среда, 11. мај 2016.

ACTOPOLIS PREZENTACIJA GRADSKE GERILE I URBANOG INKUBATORA 10 – 15. 5. 2016.



ACTOPOLIS STAN
Despota Stefana 36
Beograd

Tokom boravka u stanu u Bulevaru despota Stefana 36, koji će u okviru Actopolisa privermeno biti pretvoren u umetnički prostor, Gradska Gerila i Urbani inkubator će pokušati da na novu lokaciju prenesu iskustva stečena tokom poslednjih godina rada u Beogradu i regionu, a od 2012. sa posebnim fokusom na aktuelnu gradsku četvrt Savamalu, i predstaviti različita polja delanja nizom aktivnosti među kojima su izložbe, performansi, razgovori, radionice i susreti sa susedima i posetiocima.

GRADSKA GERILA

10-15. 5. 2016.
Otvaranjeizložbe: 10.5. u 19:00
ACTOPOLIS STAN
Despota Stefana 36

Savamala Walks: SAVAMALA 3D MONSTER EXHIBITION

Enciklopedija savamalskih čudovista je projekat Gradske Gerile, koji se u obliku knjige bavi promišljanjem Savamale kao staništa raznih fantastičnih i imaginarnih bića. Ova stvorenja, od mikroskopskih jednoćelijskih organizama do ogromnih čudovišta nalik neboderima, svakodnevno utiču na Savamalu, neka samim svojim postojanjem, a neka svojim postupcima. Iako imaginarna, ova knjiga, poput one iz biologije, tretira ih kao stvarne, a svako stvorenje je ilustrovano i temeljno opisano zajedno sa svojim staništem, ugroženošću, navikama i slično. Osnovna ideja ove knjige i izložbe 3D čudovista koja će biti izložena u sklopu ACTOPOLIS projekta jeste da naglasi osobenosti, probleme i istorijski značaj Savamale iz imaginarne perspektive.
URBANI INKUBATOR

10-15. 5. 2016.
Otvaranje izložbe: 10.5. u 19:00
ACTOPOLIS STAN
Despota Stefana 36

Galerija KM8: RETROSPECTIVE LOOPS / Sara Radonja& Ivan Šuletić
Kustos: Branislav Mihajlović

Galerija KM8 je projektni i izložbeni prostor koji se nalazi u ulici Kraljevića Marka 8. Galerija podržava mlade lokalne perspektivne umetnike aktivne u savremenom vizuelnom stvaralaštvu. Izložba Retrospective Loops predstaviće dvoje mladih autora: Ivana Šuletića i Saru Radonju koji u svojim radovima promatraju ili sadašnji trenutak ili blisku prošlost, reflektujući i preispitujući kolektivnu memoriju i iskustvo društva.
Ivan Šuletić (1982) je vizuelni umetnik, živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine. Završio je specijalističke studije na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. godine. Doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2015. Jedan je od osnivača i kourednika internet magazina za savremenu umetnost “Supervizuelna”. Finalista nagrade D.B.Mange- los za 2014. i 2015. godinu. Dobitnik druge nagrade Niš Art Fondacije za 2015. godinu. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.
Sara Radonja rođena je 1987. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završila je odsek grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu 2011. Nakon toga, radila je kao grafički dizajner u Kulturnom centru Beograda i u periodu 2011-2013. Bila deo tima angažovanog od strane nevladine organizacije Blokovi i radila u organizaciji konferencije Grafički dizajner: Autor ili univerzalni vojnik. Na Univerzitetu UdK u Berlinu završila master studije iz oblasti Prostornih sistema kao stipendista nemačke akademske mreže DAAD (2013-14). Radila je u studiju Sare Ilenberger (Sarah Illenberger) tokom 2014-15. Trenutno živi i radi u Berlinu.

GRADSKA GERILA

11. 5. 2016. u 19:00
ACTOPOLIS STAN
Despota Stefana 36

Škola urbanih praksi (ŠUP): SALON OTVORENE BIBLIOTEKE
Interaktivni razgovor sa komšijama i posetiocima o projektu Otvorena biblioteka

Otvorena biblioteka je projekat koji se razvio u okviru aktivnosti Gerile 2011. godine. Postoji poslednje četiri godine i nastavlja da se dalje razvija u okviru Gradske Gerile. Ideja Otvorene biblioteke je slobodna razmena knjiga po principu zamene jedne knjige drugom. Do sada, Gerila je implementirala nekoliko radionica i projekata vezano za Otvorenu biblioteku, počevši od postavljanja prve Otvorene biblioteke u Knez Mihailovoj ulici, nastavivši sa javnim akcijama i debatama, i na kraju sa multidisciplinarnom radionicom pokretnih Otvorenih biblioteka. Tokom 2016. godine članovi Gradske Gerile će organizivati niz aktivnosti kako bi proširili ideju projekta među učenicima osnovnih i srednjih škola u Beogradu

GRADSKA GERILA

12. 5. 2016. u 19:00
ACTOPOLIS STAN
Despota Stefana 36
GG DIJALOZI, Pozorište bez prostora, NK Studio, razgovor
Jovan Stamatović-Karić podeliće sa publikom detalje o novom projektu „Krhotina“ koji za cilj ima da razbije očekivanja publike i podstakne je na učestvovanje u performansu. Saznaćemo takođe kako to pozorište opstaje bez sopstvenog prostora sve ove godine i na koje sve načine jedna umetnička porodica uspeva da sačuva sopstveni scenski jezik.
„NK Studio“ osnovan je u septembru 2011 godine, sa zadatkom da okuplja ljude sa istim ciljevima i željom za eksperimentisanjem u umetnosti. Zbog odsustva stalnog prostora, NK Studio se uvek trudio da sačuva svoj umetnički identitet, ne vezujući se za određene okolnosti. Svake godine, Studio stvori nekoliko predstava, učestvuje u raznim projektima, gostuje, organizuje dobrotvorne akcije i koncerte, sarađuje sa raznim umetnicima – sve u svemu, živi kreativno ispunjenim životom.

GG dijalozi predstavljaju ciklus predavanja i razgovora iz oblasti kulture i umetnosti sa ciljem edukacije, podizanja svesti o značaju neformalnog obrazovanja, deljenja iskustva i znanja kao i razvijanje kritičkog mišljenja među mladima. Predavanja će voditi stručnjaci iz zemlje i inostranstva, jedanput mesečno.
GRADSKA GERILA

14. 5. 2016. u 19:00
ACTOPOLIS STAN
Despota Stefana 36

PULS: HIT THE HERMES, performans

Hit the Hermes je eksperimentalni multimedijalni projekat, nastao kao reakcija na poražavajuću statistiku istraživanja o posećenosti Narodnog muzeja u Beogradu koje je sprovedeno među građanima. Finalni rezultat projekta je nastanak kolektivne slike na platnu na kome se projektuje video-rad o anketiranim građanima. Koršćenjem nekonvencionalnog slikarskog alata, tj. pištolja na vodu koji su napunjeni rastvorom slikarskog pigmenta, ušesnici simboličnim napadom pokušavaju da pogode i unište Hermesa koji se mestimično pojavljuje tokom projekcije. Ona ostaje materijalni dokaz privremene umetničke intervencije, ostatak efemernog procesa, a projekcija na platnu se vidi kao nedostajuća. Projekat Hit the Hermes je otvoreni sistem koji se može dalje nadograđivati i realizovati na različitim lokacijama, pri čemu bi svaki put nastala autentična kolektivna slika.

https://www.facebook.com/gradskagerila
https://cityguerilla.org

GRADSKA GERILA

15. 5. 2016. u 19:00
ACTOPOLIS STAN
Despota Stefana 36

Savamala Walks: RECORDING A DAYDREAM, Flanerie + Photowalk

Tokom zajedničke flanerije i foto-šetnje sa profesionalnim fotografom i vodičem, učesnici će biti ohrabreni da istraže ključne tačke grada, lokalno stanovništvo, njihov život , sećanja, želje, njihovo okruženje i otkriju skrivene kvalitete, spontano se povezujući sa gradom i između sebe. Učesnici će imati priliku da nauče skrivenu istoriju grada, urbane legende i priče, zatim fotografske tehnike koje su prilagođene uličnoj fotografiji i različitim pristupima za dokumentovanje duha grada. 

Od beskrajnog lutanja i trošenja vremena, flanerisanje (flânerie) se pretvorilo u umetnost urbanog istraživanja. Tokom ovog flanerisanja, učesnici će dobiti fotografije zgrada koje više ne postoje u ovom kvartu, uz objašnjenja i mapu lokacija gde su se one nekada nalazile. Ruta neće biti precizirana i zavisiće od samog flaneraša-šetača, a na kraju šetnje ćemo zajedno razmenjivati utiske.

Šetnje će se odvijati 14. maja u popodnevnim satima po Dorćolu, a izložba zajedničkih fotografija učesnika i mentora biće održana 15. maja 2016.



Нема коментара:

Постави коментар