среда, 7. новембар 2018.

Koncert: Quasarborn u Domu omladine Beograd

Gosti: Alitor i Contaminated Mind
Cena ulaznice: 250 dinara
Debitantsko izdanje benda Quasarborn je prožeto konceptom, što je retkost za prvi album jednog metal benda.


Priča „Odiseje“ prati protagnoistu, mladog metalca, čiji put počinje bezbrižno uz opijanje, koncerte, uživanje. Međutim, ubrzo ga preseca stvarnost – otac mu umire i on ostaje sam, bez ičega. Zbog toga je intro albuma druga numera, jer priča zapravo počinje tek tu. On se penje na svoj tavan i tamo iskopava dedine stare stvari, dnevnike, fotografije, i saznaje više o sebi, svojim precima i kako je izgledao njihov težak život. Besan na sve, odlučuje da prekrati sebi muke i oduzme sebi život. Pod uticajem alkohola, piše oproštajno pismo, ali ga u činu samoubistva prekidaju sirene. Novi lažni rat je počeo. Motivisan, on koristi novonastalu klimu da pokuša da stvari preokrene u korist naroda i započinje revoluciju, ali ne uspeva i biva zarobljen od strane vlasti. Bacaju ga u tamnicu, u instituciju nalik na Ministarstvo ljubavi iz Orvelove „1984.“ gde se preispituje čekajući svoj sudnji dan. Misli mu lutaju u pokušaju bega iz stvarnosti. Razmišlja o samoj suštini stvarnosti, postojanja i života. Utehu pronalazi u činjenici da će njegovi dželati pre, ili kasnije doživeti istu sudbinu kao i on – svi ljudi moraju umreti. Mir mu prekidaju stražari koji ga nasilno odvode na finalnu destinaciju – u sobu 101. Tu biva mučen i lišen svega: dostojanstva, identiteta, ličnosti, ljudskosti. Doživljava sudbinu goru od smrti. U pravim okolnostima čoveku se može sve oduzeti.

Muzika koja prati ovu priču je agresivna, brza, intenzivna, nabijena energijom, ali u isto vreme promišljena, melodična i pažljivo struktuirana. Svaki aspekt ovog samoizdatog albuma izrađen je u režiji benda: Za snimanje, miksovanje i produkciju odgovoran je pevač i gitarista Luka Matković, dok je za dizajn, omot i kompletan vizuelni identitet zadužen bubnjar Marko Danilović Tihi.

Quasarborn je osnovan 2016. godine, a postavu benda čine Luka Matković (gitara i vokal), Đorđe Luković (gitara), Marko Danilović Tihi (bubnjevi), koji su neposredno pred osnivanje benda napustili sastav Space Eater, i Miloš Tomasović (bas) koji je prethodno sarađivao sa njima na jednoj od dve evropske turneje, koliko je bend odradio pod imenom Space Eater. Žanrovski, Quasarborn je dobrim delom ukorenjen u tradicionalnom thrash metal zvuku, karakterističnim za osamdesete godine, ali pritom prošaran uplivima iz drugih metal i rok podžanrova. Do sada, bend je objavio tri singla, za pesme ,,Danse Macabre’’, „Blood Honey“ i „The Odyssey to Room 101” kojima su najavlili album prvenac.

Iako bend postoji vrlo kratko, može se pohvaliti nekolicinom nastupa od kojih su neki bili u inostranstvu (prva svirka benda je bila u Bukureštu), turnejom po Srbiji bendom Remedy (novi projekat Nemanje Kojića „Kojota“), pa i nastupom na Exit festivalu. Takođe, Quasarborn se ponose činjenicom da je bend ogromnim delom pripadnik DIY filosofije, jer članovi benda pokrivaju većinu delatnosti neophodnih za rad benda, (npr. Marko Danilović Tihi je zadužen za kompletni vizuelni identitet benda, a Luka Matković snima i producira sav materijal). Album prvenac „The Odyssey to Room 101“ izašao je 18. maja ove godine.

Нема коментара:

Постави коментар