недеља, 4. новембар 2018.

Novembarske izložbe Kulturnog centra Beograd


U četvrtak 8. novembra sa početkom u 19 časova očekuju nas otvaranja tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora KCB-a: Jelene Trpković, Bojana Fajfrića i 17 studenata Odseka za Digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije

U Galeriji ARTGET biće otvorena izložba ĆAO FOTOGRAFIJO! 



Izložba je deo programa galerije Artget, čiji je umetnički direktor u 2018. godini Ivan Manojlović. Izložba Ćao fotografijo! je nastala kao rezultat rada sa studentima departmana za Digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije i bavi se samim granicama fotografskog medija. 

Gde su te granice fotografije kao medija danas postavljene? 

Kako se menja naše poimanje medija koji je iz fizičkog oblika prešao u skup podataka, koji se deli, briše, afirmiše? 

Danas fotografiju doživaljavamo kao najdemokratičniju disciplinu ljudskog stvaralaštva, dostupnu svima u svakom trenutku, ali smo svesni i da je to oružje propagande, reklamne industrije i širenja „lažnih“ vesti. Fotografiju više ne posmatramo, danas kroz nju gledamo. 

Sedamnaest mladih umetnika će izložiti radove koji se bave nestankom granica između javnog i privatnog, između rijalitija i stvarnosti, između selfija i video nadzora, nostalgije i revizije istorije.
   

U Likovnoj galeriji biće otvorena izložba JELENE TRPKOVIĆ pod nazivom PRED VAMA STOJE SAMO MUŠKARCI 




Nova izložba beogradske umetnice Jelene Trpković, slikarke i koležistkinje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda predstaviće najnovija ostvarenja nastala u poslednje dve godine, objedinjena u dva ciklusa pod nazivom Pred Vama stoje samo muškarci i Nostalgija.

I na ovoj izložbi umetnica ostaje dosledna aktuelnim i provokativnim temama iz društvenog života fokusiranim prvenstveno na percepciju muško-ženskih relacija u savremenom svetu.



“U konstruisanim kompozicijama koje gradi preciznim postupkom isecanja aktera iz njenih vizuelnih predstava iz brda novinskog papira , intervenišući dalje drvenim bojicama, lepkom, lakovima, fiksirima ... scene koje gradi prepoznatljive su po grotesknom prizvuku i ironiji koje umetnica skladno uklapa u ambijent i atmosferu prizora.” (autor teksta uz izložbu – Radonja Leposavić).
 
U Galeriji PODROOM biće otvorena izložba dobitnika nagrade Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu 2016. godine, BOJANA FAJFRIĆA pod nazivom NEZAVRŠENI POSAO



Tri video rada umetnika Bojana Fajfrića izložena u galeriji Podroom čine jednu, spontanu, apokaliptičnu celinu. Dva rada — Teta ritam i Nezavršeni posao — su kratki igrani filmovi i čine hronološki početak i kraj, dok treći, Ušće, koji čini dokumentarni materijal preuzet iz arhiva, predstavlja spojnicu, prelaz između njih.

Prvi rad, Teta ritam, prati jedan dan, od buđenja do ponovnog sna, umetnikovog oca, koji je u periodu Osme sednice CK SKS bio zaposlen u Gradskom komitetu kao Zamenik šefa službe, što je kriptični naziv za socijalistički srednji menadžment, čiji je posao između ostalog bio priprema štampanih materijala za sastanke i ono što danas zovemo odnosima sa javnošću.



Drugi rad je dokumentaristički lupovani video Ušće, koji se sastoji od premontiranog arhivskog materijala nacionalne televizije o velikom mitingu Slobodana Miloševića u Beogradu.

Treći rad, Nezavršeni posao, nas u potpunosti vraća u polje fikcije bacajući nas u hladnu budućnost — našu savremenost, koji prati poslednji dan u životu ostarelog umetnika. (autor teksta uz izložbu – Svebor Midžić)

Ulaz na izložbe je slobodan, a biće otvorene do 6. decembra.

Нема коментара:

Постави коментар