уторак, 12. децембар 2017.

Жељко Хубач учествовао на Међународној позоришној конференцији на Кипру





Вршилац дужности директора Драме Народног позоришта у Београду, Жељко Хубач, је 9. и 10. децембра, по позиву, учествовао на Међународној позоришној конференцији у Никозији, организованој поводом прославе 40. годишњице кипарског огранка Међународног театарског института (ITI), а која је одржана у амфитеатру велелепне зграде новог Културног центра „Константин Левентис“, чија је галерија позната по једној од највећих збирки француског сликарства од 17-20. века, у којој су трајно изложена дела Рубенса, Монета, Писароа, Сислија, Бонарда...

Првог дана конференције тема је била „Финансирања театара и сценских уметности данас“ и у оквиру ње су излагали Минас Тигилис, редитељ и председник Извршног одбора кипарског Међународног театарског института, Марина Малени, продуцент из Никозије, Еирини Моунтраки, театролог, позоришни критичар и председник комисије за финансирање позоришних пројеката Министарства културе Грчке, Матијас Герт, редитељ, уметнички директор Шаушпиле Крефелд-Менхенгладбах и члан Извршног одбора немачког огранка ИТИ, и Др Александар Бркић, предавач Института за културно предузетништво Голдсмит Универзизета из Лондона.

Другог дана конференцијем на тему „Потреба за драматургом у театру и његова улога у креирању репертоара“, поред Хубача, излагали су и Леандрос Талиотис, редитељ и потпредседник кипарског огранка ИТИ, Христос Георгију, редитељ и извршни директор кипарског огранка ИТИ, Амалиа Коногиани, драматург Националног театра Северне Грчке из Солуна, Савас Кириакидес, театролог и уметнички директор кипарског Националног театра из Никозије и Мариана Калбари, редитељ и уметнички директор Театра „Каролос Коун“ из Атине.



Тема излагања Жељка Хубача била је "Модерно читање класике као окосница новог репертоара Драме Народног позоришта у Београду" у оквиру које се он бавио кратком анализом затеченог стања репертоара када је 2014. године преузео вођење Драме београдског Националног театра и корацима које је предузео на плану осавремењавања репертоара и уметничким дометима представа у протекле три године. Ово излагање је изазвало велико интересовање присутних у потоњој дискусији, у оквиру које је Хубач одговарао на десетине питања колега и студената Универзитета уметности у Никозији, који су одали признање репертоарском концепту Драме Народног позоришта из Београда и постављању драматуршких тимова у фокус креирања и реализације позоришног репертоара.

Нема коментара:

Постави коментар