петак, 15. децембар 2017.

Приче о Секвенцама Београдски надреализам





Децембар 2017

16
Музеј савремене уметности Београд
Ушће 10, Блок 15 


Радно време: од 10 до 18 часова
четвртком од 10 до 22 часа
уторком Музеј не ради
Музеј савремене уметности, Ушће 10, Нови Београд
Субота, 16. децембар 2017. године у 13 часова

О београдском надреализму прича др Дејан Сретеновић, аутор и кустос изложбе
Друга по реду прича о Секвенцама биће на тему београдског надреализма и одржаће се у суботу, 16. децембра 2017. са почетком у 13 часова у Музеју савремене уметности на Ушћу.

О надреалистичкој књижевно-уметничкој групи која је, у духу историјских авангарди, деловала почетком тридесетих година 20. века у Београду, о разноврсној и специфичној визуелној продукцији београдских надреалиста, као и о њиховом односу са париским надреалистима, говориће аутор и кустос изложбе Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности, Дејан Сретеновић.

Музеј савремене уметности чува значајан број дела београдских надреалиста, највише захваљујући Легату Марка, Шеве и Маре Ристић који је Музеју поклонио Марко Ристић, један од оснивача и водећа личност групе београдских надреалиста. На изложби Секвенце изложени су и заједнички и појединачни радови београдских надреалиста, међу којима су Марко Ристић, Шева Ристић, Александар Вучо, Јулијана Лула Вучо, Стеван Живадиновић–Ване Бор, Душан Матић, Оскар Давичо, Ђорђе Костић и Радојица Живановић Ное. Посебно место у Легату и на изложби заузима „Надреалистички зид“ Марка Ристића, који је аутор реализовао у свом радном кабинету. „Надреалистички зид“ може се сматрати за прву инсталацију у историји уметности 20. века на нашим просторима и садржи дела Макса Ернеста, Андреа Масона, Ива Тангиа, фотографије, колаже, афричку маску, радове српских надреалиста, рад Богданке Познановић и скулптуру уметнику наиве Богосава Живковића.

Нема коментара:

Постави коментар