недеља, 10. децембар 2017.

Tri predstave o usamljenosti i identitetu na ovogodišnjem HFestivalu



Ove godine HFestival počinje 11. decembra i održaće se na nekoliko lokacija u Beogradu. Fokus programa biće na tri pozorišne predstave – pogledajme, Lampedusa Beach i JuliJA.


HFestival, nastao na temeljima Festivala tolerancije i WakEUp-a, svojim programima promoviše angažovanu umetnost, nezavisnu scenu i mlade autore. Fokusiranjem na različite umetničke, društvene i političke sadržaje, Hfesitval nastoji da pokrene dijalog o temama koje su važne kako za trenutak u kome živimo, tako i za one koji su, barem u vremenskom smislu, iza nas.

Nova Hartefaktova predstava JuliJA, uz dve zagrebačke nezavisne produkcije – pogledajme i Lampedusa Beach, na različite načine temtizuju pitanje usamljenosti. Bilo da je ona izabrana ili nametnuta, usamljenost se u pomenutim predstavama tretira kroz prizmu Drugog, koji je u našim društvima najčešće prećutan, skrajnut i neizgovoren. Drugačijim dramskim izrazom  sve tri predstave odlučno razbijaju nasilno nametnutnu tišinu kojom su prekriveni određeni društveni problemi. Na taj način svakom do subjekata u dramama ovogodišnjeg Hfestivala dat je punopravan i punovažan glas koji ima ogromni emancipatorski potencijal.

pogledajme


ponedeljak / 11.12. / 20 časova / Dorćol Platz

Autor: Romano Nikolić
Izvođači: Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem
Dramaturgija: Mila Pavićević
Scenski pokret: Zrinka Lukčec Kiko
Scena i kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin
Video: Selma Selman
Muzika i izbor muzike: Damir Šimunović
Dizajn svetla: Marino Frankola
Produkcija: arterarij

Predstava je nastala kao živo tkivo koje priča o događajima iz života dvoje pozorišnih entuzijasta koji su smelo prihvatili izazov - izložiti sve svoje i naše identitete pogledima pozorišne publike. Priče koje se po svom odabiru na prvi pogled čine malim, nevažnim i običnima situacijama iz života, zapravo su ispunjene strahovitim nasiljem. Ovim postupkom izvođači žele da probude gledaoca koji, zajedno s njima, šeta između različitih realnosti.

Pitanje koje ova predstava prvenstveno želi da postavi je pitanje o zajedničkoj budućnosti zajednice i prikaže posledica našeg delovanja u njoj.

Lampedusa beach


utorak / 12.12. / 20 časova / Bitef teatar

Autorka: Lina Prosa
Režija: Senka Bulić
Glumica: Nina Violić
Prevod: Iva Grgić Maroević
Scena I izbor muzike: Tomislav Ćurković
Kostim: Oliver Jularić
Dizajn svetla: Nikša Mrkonjić
Dizajn zvuka: Branimir Božak
Produkcija: Pozorište Hotel Bulić

Lampedusa Beach, deo Trilogije o brodolomu, napisana 2004. godine kada je izbeglički talas u Evropi u punom jeku. Tekst prati Afrikanku Shaubu, koja se, zajedno sa svojim sunarodnicima, našla na brodu pretrpanom izbeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama evropskog odmarališta kao mestu utočišta i početka ostvarenja snova. U dugom poetskom monologu Shauba izgovara svoju odiseju: nadanje, pripremu, put i smrt. Ona govori lično, ali ne kao žrtva, već pred publiku iznosi aktuelna pitanja o identitetu, diskriminaciji, gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, otvara problematiku ženske pozicije i traži pravo građanstva.

Pozorište Hotel Bulić se bavi zahtevnim delima moderne i savremene dramske književnosti koja su na idejnoj ili problemskoj ravni ključni za razumevanje fenomena u savremenom društvu.

JuliJA


sreda / 13.12. / 20 časova / Bitef teatar

Autorka: Mirjana Karanović
Koreografkinja: Sonja Vukićević
Asistent režije:Damjan Kecojević
Scenografkinja: Mia David
Kostimografkinja: Zora Mojsilović
Kompozitor: Draško Adžić
Dramaturškinja: Nina Džuver
Dizajn svetla: djuralight
Produkcija: Hartefakt fond

JuliJA predstavlja savremeno čitanje drame „Gospođica Julija“ Augusta Strindberga, uz lični pečat autorke Mirjane Karanović. Hodajući po rubu sećanja gospođica Julija preispituje ulogu koju igra u svom dosadašnjem životu. Od jedne do druge Julije prošlo je više od veka, ali ona ostaje prva i poslednja karika u začaranom krugu nametnutih pravila i očekivanih ishoda.

Julija se ne miri sa maskom koja joj je još davnih dana nametnuta. Ona ne pristaje na prosto sparivanje, ona ne pristaje na ništa manje od čiste ljubavi. Ona voli sebe da bi volela druge. Ona ne misli isto kao svi jer ne može. Zbog toga borba naučenog i instiktivnog postaje borba za život kakav voli da živi. Šta ostaje Juliji koja misli svojom glavom? Kako da preleti tolike reči koje joj se neprestano stvaljaju u usta i ostane gore, daleko iznad svega?

Realizaciju ovogodišnjeg HFestivala podržale su Ambasada Švajcarske i Italijanski institut za kulturu.

Pojedinačne ulaznice, kao i komplet karata možete kupiti na blagajni Bitef teatra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima.

Нема коментара:

Постави коментар