петак, 1. децембар 2017.

Фестивал ВИЗУАЛИЗАТОР: Press Photo Srbija 2017.



од 03. децембра у 19:00 до 06. децембра 2017.
ДОБ//Хол Американе
Организација: Центар за развој фотографије

Изложбом награђених фотографија са националног конкурса за најбољу фотографију објављену у медијима - Press Photo Srbija, затвара се овогодишњи Фестивал фотографије ВИЗУАЛИЗАТОР.

Press Photo Srbija има традицију дугу 19 година. Окупља велики број стручњака из земље и иностранства током жирирања радова, како би публици приказао најбоље документарне фотографије настале у Србији током 2016. године.

Савремени трендови у фотографији, етика, професионалност, одлике су победничких радова са овог конкурса.


Фестивал фотографије ВИЗУАЛИЗАТОР 2017




ВИЗУАЛИЗАТОР истражује, анализира, ствара, омогућава публици приступ најпознатијим делима савремене уметности, активно укључује грађане, успоставља платформу за сарадњу и повезивање кључних чинилаца  и представника у сфери уметности, медија и образовања у циклус разговора и дискусија.

Покренут је као и велики европски фото- фестивали, који се прогресивно развијају активирајући продукцију, галерије и тржиште, и постају велики културни, образовни и туристички потенцијал.

Важан сегмент који прати изложбе фестивала су интригантне трибине са истакнутим гостујућим учесницима и гостима фестивала.

Фотографија је феномен 21. века. У 21. веку, дневно се направи више фотографија него збирно од њеног настанка па до 2000. године.

Млади, свакодневно користе фотографију као комуникацијско средство са вршњацима на друштвеним мрежама, без знања о одговорности употребе фотографија и порукама које шаљу.

Медијска писменост је на ниском нивоу у Србији, нарочито визуелна медијска писменост, из чега произилази потреба за увођењем фотографије у формално образовање,

Продукција фотографија у Србији је јако развијена о чему јавност мало зна, чиме је овај уметнички и културни ресурс остаје неискоришћен.

Фотографија је рокнрол савременог доба, указује на актуелне проблеме у друштву, израз је бунта, критика, али и изузетне стваралачке енергије.

Путем изложби, трибина и радионица традиција фестивала отвара врата за најбоља остварења српске и светске фотографије и афирмацију младих уметника.

Фестивал активира и едукује публику у домену фотографије.

Публика има јединствену прилику да у свом граду, у традиционалним галеријским и јавним просторима, упозна ауторитете из светске и српске фотографије, да на изложбама великог формата упозна велика дела и моћ фотографије.       
                          
Фестивал ради на развоју публике кроз промоцију медијске писмености кроз трибинске активности на којима су повезани представници Завода за унапређивање образовања и васпитања, Министарства просвете, са којима експерти из области фотографије предстваљају предности увођења фотографије у формално обазовање.

Фестивал фотографије ВИЗУАЛИЗАТОР је интердисциплинарни догађај који представља комплетну панораму фотографског медија, кроз 14 изложби, 6 трибина и 5 радионица.

Фотографија као део савремене уметности, социолошки феномен, моћно комуникацијско средство и документ о времену су теме фестивала. Наглашавајући културну и друштвену динамику фестивала,

ВИЗУАЛИЗАТОР се одржава у новембру, на више општина у Београду, традиционало већ четврту годину заредом, а ове године по први пут и у неколико градова у Србији

Током 10 дана трајања, активности фестивала се реализују у више простора: галерија Штаб, галерија ГО Врачар, Дом омладине Београда, УК Пароброд, УК Палилула, УК Вук Караџић, КЦ Град, Прес центар Удружења новинара Србије, Академија уметности, Француски културни центар, Италијански културни центар, подземни пролаз Теразије, подземна железничка станица Вуков споменик, Астрономска опсерваторија Звездара, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности у Београду, Културни центар Нови Сад, галерија Савремене уметности, Академија уметности Нови Сад, Градска кућа Суботица, Културни центар Пожега,

Гости фестивала, излагачи и предавачи на радионицама, долазе из: САД, Бугарске, Аустрије.

Учесници пројекта: Универзитет у Београду: Филозофски факултет, Факултет примењених уметности, Факултет политичких наука, Факултет драмских уметности, Академија уметности, Сингидунум, више од 40 волонтера, студената ангажованих на пројектним активностима, учешће универзитетских професора на јавним трибинама и радионицама у оквиру фестивала;

Сарадници на пројекту су: ОЕБС, Француски културни центар, Аустријски културни форум, Музеј примењене уметности, Удружење новинара Србије

Нема коментара:

Постави коментар