уторак, 19. децембар 2017.

ФОТОГРАФИЈЕ БЕЧА АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋA




Музеј града Београда има задовољство да Вас позове на предавање



ФОТОГРАФИЈЕ БЕЧА АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋA



Предавачи

Мср Јована Миловановић, историчарка уметности

Мср Исидора Савић, историчарка уметности



Среда, 20. децембар 2017, у 17 часова



Конак кнегиње Љубице

Кнеза Симе Марковића 8, Београд
У Конаку кнегиње Љубице, у среду, 20. децембра 2017. године, у 17 часова, мср Јована Миловановић и мср Исидора Савић, одржаће предавање Фотографије Беча Анастаса Јовановића. Предавање се реализује као део пратећег програма актуелне изложбе Анастас Јовановић – Уметност и нови медији.



Значајну целину у обимном фотографском опусу Анастаса Јовановића чине снимци архитектонских здања и скулптура Беча који су настали током уметниковог двадесетогодишњег боравка у хабзбуршкој престоници (1838−1858). Својим фотографијама урбаних пејзажа и споменичких обележја Беча, Јовановић се истакао као један од пионира новог визуелног медија у Европи, о чему сведочи и у својој Аутобиографији.


Јовановићев објектив био је усмерен на бележење славне прошлости Беча, те на стереоскопским снимцима из тог периода фигурирају препознатљиви топоси барокне визуелне културе, попут резиденцијалних палата хабзбуршких владара, Шенбруна и Белведереа и старих бечких тргова Graben и Am Hof. Поред загледаности у златно доба Беча, Јовановић се истакао и као вешт хроничар савремене историје Хабзбуршке монархије,  снимајући изградњу Ринга, која је подразумевала демолирање остатака старог, фортификованог града. Као прави сведок свеукупне модернизације, али и свестан важности чувања меморије на прошлост, вештим поступком угаоног кадрирања, Јовановић је овековечио старе капије, попут Neutor, Karolinentor и Fischertor, али је најавио и нову повест града, снимцима Заветне цркве (Votivkirche), првог монументалног здања на Рингу.






Визуелизацијом кључних топоса старог и новог Беча, Јовановић је омогућио „имагинарно поседовање“ прошлости овог града, али и најаву његове будуће повести, што иде у прилог тези да „фотографија није резултат самог гледања, већ је доказ о томе шта је све вредно гледања.“ (Јована Миловановић и Исидора Савић)



Изложбу Анастас Јовановић – Уметност и нови медији можете погледати у Конаку кнегиње Љубице до 28. јануара 2018. године. 
 

Нема коментара:

Постави коментар