уторак, 19. децембар 2017.

Veče sećanja: Dara Milošević (Novi Slankamen, 1902 – Beograd, 1987)




Udruženje „Kulturi s ljubavlju” iz Inđije organizuje u subotu, 23. decembra od 19 časova u prostorijama Poslovno obrazovnog centra Inđija (ul. Trejdjunik 4) program pod nazivom „Veče sećanja: Dara Milošević” u znak sećanja na ovu pozorišnu, televizijsku i filmsku glumicu, prvakinju Narodnog pozorišta u Beogradu, rođenu Slankamenku a povodom 30. godina od njene smrti. Ujedno, udruženje se ovom aktivnošću pridružuje početku obeležavanja 2018. godine kao Godine  evropskog kulturnog nasleđa.

Darinka Dara Milošević je rođena 16. juna 1902. godine u Novom Slankamenu, u imućnoj trgovačkoj porodici Gnjatić. Prve kontakte sa glumom, scenom i pozorišnim predstavama ostvarila je u kući svog ujaka Milana Grola, jednog od najaktivnijih i najobrazovanijih ljudi onog vremena. Nakon završetka studija na Glumačko-baletskoj školi 1922. godine, postala je članica Narodnog pozorišta iz Beograda i u ansamblu ove ustanove ostala sve do prevremenog (i prisilnog) penzionisanja 1959. godine, nakon čega je glumila u nekoliko filmova. 

Broj predstava u kojima je imala bilo glavnu, bilo neku od sporednih uloga, kao i dijapazon likova koje je tumačila je zaista impozantan; svoj pečat dala je u tzv. francuskim lakim komadima, Šekspirovim dramama, delima domaćih pisaca i predstavama rađenim po tekstovima onovremenih stranih pisaca. Takođe, prvu dramu Radio Beograda koja je izvedena uživo 1929. godine izvela je upravo ona, zajedno sa još par svojih kolega. Glumila je i u prvoj televizijskoj drami “Slučaj u tramvaju” koja je emitovana u avgustu 1958. godine, na samom početku rada Televizije Beograd.

Deo svog detinjstva, pored Beograda, Subotice i Vranja, kao i vreme nakon penzionisanja, provela je u rodnom Novom Slankamenu. 

Publika će 23. decembra moći da sazna još dosta pojedinosti o njenom privatnom i profesionalnom životu, da vidi mini-izložbu reprodukcija fotografija i tekstova pozorišnih kritika , kao i da pogleda film „Nož” iz 1967, režisera i scenariste Žike Mitrovića, u kome, pored Dare Milošević, glume još i Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Vera Čukić, Rade Marković, Mija Aleksić, Zafir Hadžimanov i drugi. 

Autor programa, koncepta mini- izložbe i predavanja je Milica Živković. U realizaciji učestvuje i Ivana Gašić Grbić.

Ulaz na događaj je slobodan.

Partner u realizaciji programa je Poslovno obrazovni centar Inđija.


izvor fotografije: Fond Pozorišnog muzeja Srbije

Нема коментара:

Постави коментар