уторак, 26. децембар 2017.

NOVOGODIŠNJI KOKTEL U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU




Na današnjem druženju s novinarima upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić je nagovestio da  će sledeću sezonu obeležiti dela domaćih stvaraoca u oblasti drame, opere i baleta, kao i gostovanje niza velikih gostiju pre svega u operi i baletu. 

U Operi će se premijerno raditi “Lenka” Miroslava Štatkića, Konjovićeva "Otadžbina", u Baletu će se raditi koreografija na "Hazarski rečnik". On je istakao da će u nacionalnom teatru gostovati čuveni Glob teatar i Dramaten. Branislav Nušić  se 19 januara, na Bogoojavljanje upokojio. Na taj dan biće otvorena izložba, a uveče premijero izvedena Ožalošćena porodica Jagoša Markovića.

 

Godina koja upravo ističe donela je 4 dramske  premijere (Carstvo mraka, Ričard III, Sumnjivo lice, Carstvo nebesko – Epika balkanijka), tri operske (Moć sudbine, Norma, Don Đovani) i jedan balet (Evgenije Onjegin ). 

Asambli Narodnog pozorišta u Beogradu u 2017. godini odigrali su 460 predstava pred 130 hiljada gledalaca. Realizovano je blizu 90 programa koje je pogledalo oko 24 hiljada gledalaca. 


Velika dvorana i fasada će biti obnovljene. Urađen je projekat za novu dvoranu na mestu gde je danas nalazi privremeni staklenac, povezana podzemno sa postojećom. Kada je otvarano, Narodno pozorište je imalo 800 mesta, a 25. hiljada stanovnika Beograd. Danas živimo u gradu s dva miliona stanovnika. 


Нема коментара:

Постави коментар