четвртак, 6. јул 2017.

Danas i sutra na Sofest-u


Ljubitelji filmske umetnosti imaju pred sobom vrlo bogat program u sledeća dva dana Sofest-a. Nakon jutarnje projekcije filma za decu, prvi film na današnjem rasporedu, od 15h, je Igla ispod praga, rediteljski prvenac mladog Ivana Marinovića. Ovaj film, koji je bio crnogorski kandidat za Oskara, je mediteranska komedija koja govori o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj deo. U ostalim ulogama se pojavljuju Seka Sablić, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović…

Od 17h prikazuje se film Ona je živa, takođe debitantsko ostvarenje i master rad mladog novosadskog reditelja Strahinje Mlađenovića. Ova mešavina drame i horora govori o samohranoj majci koju je muž ostavio sa dvoje dece i ženi čiji se muž šlogirao i konstantno je na ivici između zizvota i smrti.

Novi film kultnog reditelja Gorana Markovića, Slepi putnik na brodu ludaka, biće prikazan u 19h. Tema ovog filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine. Film u sebi nosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“. U ulozi Kočića našao se Igor Đorđević, a u ostalim ulogama su i Aleksandar Đurica, Tihomir Stanić, Maša Dakić i drugi.

Od 21h publika će imati priliku da pogleda novo ostvarenje Zdravka Šotre, Santa Maria della Salute. Ovo je emotivna ispovest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu Laze Kostića (Vojin Ćetković), najvećeg pesnika srpske književnosti, i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski (Tamara Aleksić). Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i „drukčijeg“ čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara…

Festivalski dan će se okončati u 23h filmom Afterparti mladog reditelja Luke Bursaća. Nakon što je diplomskim filmom Tmina prodrmao srpsku kinematografiju nečim potpuno novim i drugačijim, Bursać je u svom prvom dugometražnom ostvarenju napravio satiričnu tragediju i hroniku jedne generacije i predstavio je kroz milje beogradskog klabinga u kom estradizovana kič kultura posredstvom medija, postaje reprezent "srpskog sna". Okružen društvom koje propagira takve vrednosti, glavni lik Marko postaje oličenje mediokritetskog, osuđen na hermetičan svet konzumerizma i instant hedonizma koji postaju sredstvo za autodestrukciju.

Sutra nas na Sofest-u očekuju filmovi Naši očevi, majke i njihova deca Sanje Savić, Jesen samuraja Danila Bećkovića, Sporazum Predraga Radonjića, Biser Bojane Milana Karadžića i Inkarnacija Filipa Kovačevića.

Sutra će se održati i panel diskusija: "Skupljači perja - međaš srpskog (jugoslovenskog) filma" koja će biti održana u 13.00 u Centru za kulturu Sopot. Skup će moderirati Miroljub Vučković. 

Нема коментара:

Постави коментар