субота, 22. јул 2017.

Nagrade 24. Festivala evropskog filma Palić




Zlatni toranj za najbolji film na 24. Festivalu evropskog filma Palić Žiri je dodelio filmu "Park" Sofije Egzarhu, "za realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada; za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu, i pritom je rad rediteljke-debitantkinje", navodi se u obrazloženju Žirija Festivala. 


Palićki toranj za najbolju režiju dodeljuje se Heleni Hegeman za "Preterani aksolotl", "za intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu. Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava, i jednu iskrenu rediteljku", piše u saopštenju Žirija. Specijalno priznanje dobija Igor Bezinović za ostvarenje "Kratki izlet", "za pažljivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film," saopštava Žiri festivala.


Žiri festivala činili su rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), belgijski reditelj Hust Van der Berg, srpski glumac Nikola Đuričko, danska festivalska selektorka Luiz H. Johansen i hrvatska glumica Tihana Lazović.



Nagradu Žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari na 24. Festivalu evropskog filma Palić dobio je film "Ne gledaj mi u tanjir", "za složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju. Film Hane Jušić efikasno kombinuje visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku muziku koja stvara neprirodan osećaj klaustrofobije", navodi se u saopštenju žirija.

Specijalno priznanje dodeljuje se filmu "Poslednja porodica", "za prevazilaženje granica konvencionalnog biografskog filma u službi intrigantnog portreta velikog poljskog slikara Žđislava Bekšinskog i njegove jedinstvene porodice. Reditelj Jan P. Matušinski pronalazi novi ugao za dobro poznatu priču, pronicljivim pogledom dokumentariste", kaže žiri.

Žiri kritike činili su Marta Balaga (Poljska), Janka Požonji (Mađarska) i Ivan Velisavljević (Srbija).

Nagrade su dodeljenje na Letnjoj pozornici Palić od 21h, a 24. Festival evropskog filma Palić zatvoriće film Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J.” sa fenomenalnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije nakon svečane ceremonije zatvaranja festivala i dodela nagrada.



Dobitnik GORKI LIST NAGRADE PUBLIKE na 24. Festivalu evropskog filma Palić 2017 je film “Na duši i telu”, rediteljke Ildiko Enye. Ova ljubavna priča pored toga što je osvojila srca publike Festivala evropskog filma Palić 2017., dobitnik je i ZLATNOG MEDVEDA za najbolji film na berlinskom festivalu, kao i brojne nagrade nezavisnih žirija Udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI) i drugih. U filmu "Na duši i telu", publika je prepoznala upravo ono što je rediteljku vodilo kada je režirala film,  količina strasti koja se u ljudima javlja kada otkriju da imaju iste snove.


Tokom sedam festivalskih dana, u okviru kojih je predstavljeno 12 takmičarskih filmova iz 17 zemalja, jedan od najznačajnijih evropskih filmskih festivala ( zvanično po odluci EFFE Asocijacije evropskih festivala)  i Gorki List su omogućili ljubiteljima sedme umetnosti da aktivnim učešćem putem glasanja iskažu svoje mišljenje.

Sagledavanjem filmskog dela iz svog ugla, publika je većinski odlučila da je najsnažniji utisak ostavio upravo film „Na duši i telu“, koji je osvojio prestižno priznanje, specijalno dizajniranu Gorki List statuu.

Drugi po redu film po ukusu palićke publike je emotivna drama “Fortunata”, koju je režirao poznati glumac Serđo Kastelito (igrao između ostalog u “Velikom plavetnilu” Lika Besona). Fascinantna Džazmin Trinka je dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu.

Na treće mestu je film “Jupiterov mesec” mađarskog reditelja Kornela Mundrucua, koji je inače bio nominovan ove godine za Zlatnu palmu.

Festival evropskog filma Palić je među 26 najznačajnijih evropskih festivala (od ukupno čak 715 koji su uzeti u razmatranje), postavši EFFE Laureat, po mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA). EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropu), pokrenut od strane Asocijacije evropskih festivala, je portal (www.effe.eu) namenjen građanima i profesionalcima koji žele da otkriju evropske festivale i da učestvuju na njima. FEF Palić je prepoznat kao festival koji posvećeno neguje "umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti". Pomenutih 26 laureata su ušla u izbor za EFFE Award koja će biti dodeljena 18. septembra u Briselu.

Нема коментара:

Постави коментар