понедељак, 17. јул 2017.

Успешно завршена двонедељна турнеја Народног позоришта Београд у Кини




Наступом на сцени Градског театра у Шангају, ансамбл Драме Народног позоришта у Београду успешно је завршио двонедељну турнеју у Кини са представом „Дама с камелијама“ Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића.

На свом првом гостовању у тој најмногољуднијој земљи на свету, са више од 1,35 милијарди становника, драмски ансамбл је од 4. до 10. јула прво боравио у Пекингу, а потом, закључно са 16. јулом, у Шангају и одиграо укупно пет представа.

Турнеја, организована у оквиру културне размене Народне Републике Кине и Републике Србије, започела је на Интернациопналном театарском фестивалу у Пекингу где је “Дама с камелијама” играна три вечери заредом пред препуном салом која има око 900 места.

Колико је ова драма, прожета суптилним приказом истинске љубавне страсти, а која се окончава трагично, оставила снажан утисак на гледаоце током сва три извођења, говори и податак да су многи од њих плакали током представе.


После првог извођења овог комада, на пријему одржаном у коктел сали, делегација Народног позоришта разменила је поклоне са домаћинима, а том приликом присутнима су се обратили в.д. директора Драме Жељко Хубач, председник Позоришног одбора Пекиншког народног позоришта Линг Дијунг и представница амбасаде Републике Србије у Кини Маја Стефановић.
Хубач је позвао представнике тог театра, који су се распитивали и за друге наше представе са актуалног репертоара, да до краја ове године дођу у Београд и посете Народно позориште.
Током боравка у Пекингу, в.д. директора Драме је одржао и предавање на којем је говорио  о историји Народног позоришта и савременој српској позоришној сцени.

Интернационални театарски фестивал у Пекингу је једна од најзначајнијих позоришних смотри у Кини, на којој су, поред домаћих театара и Народног позоришта у Београду, ове године учествовали Словенско народно гледалишче из Љубљане, Александријски театар из Санкт Петербурга, Гешер театар из Израла…

Успешно гостовање “Даме с камелијама”, настављено је, потом, у Шангају са два извођења, такође у распродатим салама, где је одушевљена публика френетично аплаудирала и овацијама поздрављала глумце.


Улоге су остварили Марија Вицковић (Маргарита Готје), Јоаким Тасић (Арман Дивал), Небојша Кундачина (Жорж Дивал), Слободан Бештић (Гроф де Жире), Стела Ћетковић (Приданс), Калина Ковачевић (Нанин), Димитрије Илић (Варвиљ), Андреја Маричић (Гастон Рије), Милена Ђорђевић (Нишета), Лепомир Ивковић (Густав) и Бојана Стефановић (Олимпија) коју је у Шангају заменила Маја Николић.

Нема коментара:

Постави коментар