среда, 5. јул 2017.

Odlazak džez legende: preminuo Milivoje Mića Marković


 
Beogradski džez festival sa tugom saopštava da je noćas u Beogradu preminuo Milivoje Mića Marković, istaknuti džez umetnik, dugogodišnji saradnik naše manifestacije, kojoj je dao nemerljiv doprinos.

Milivoje Mića Marković (1939–2017) bio je srpski džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer. Diplomirao je na Džez akademiji u Gracu. Bio je jedan od ključnih solista (od 1980) i dirigent (od 1988) Džez orkestra RTB, a vodio je i niz manjih sastava (Collegium Singidunum, Sekstet Marković–Gut, Marković–Petrović South Quartet…), nastupajući na brojnim pozornicama u zemlji i inostranstvu. Autor je serijala TV Beograd U gostima kod orkestra (1970). Kompozitor je čuvene muzike za TV seriju Otpisani (1972). Bio je predsednik SOKOJ-a (1987, kao prvi džez kompozitor u svetu), kao i predsednik Udruženja kompozitora Srbije (2001).

Kao saksofonista bio je prepoznatljiv po snažnom, zemnom tonu i oštroj, provokativnoj improvizaciji, zbog čega je među muzičarima dobio nadimak „Mića Koltrejn“. Kao klarinetista, nadahnuće je potražio u lepršavom svingu Benija Gudmena. U domenu kompozicije, ravnopravno se zanimao za tradicionalnije forme bibapa, fanki izraz i ukrštanja folklora sa džezom. 
 

Za Beogradski džez festival bio je vezan od sredine sedamdesetih godina, nastupajući u različitim postavama u glavnom programu, kao i na džem sešnima. Od 1976. godine bio je član programskog saveta Beogradskog džez festivala. Po obnavljanju manifestacije posle petnaestogodišnje pauze ponovo je postao član Saveta, potom Odbora, a 2014. godine i Umetnički direktor festivala, što je ostao do kraja života. Na otvaranju jubilarnog, 25. izdanja festivala 2009. godine okupio je legendarni Sekstet Marković–Gut, za, kako se ispostavilo, njihov poslednji nastup.

Na otvaranju prošlogodišnje manifestacije uručena mu je i specijalna plaketa kojom je imenovan za doživotnog člana Odbora i počasnog stanovnika „Džez planete“. Njegov poslednji uspešno obavljeni posao bio je finalizacija programa 33. Beogradskog džez festivala, samo nekoliko nedelja pre smrti.

Нема коментара:

Постави коментар