уторак, 18. јул 2017.

Naučno-tehnička baština u zbirkama Univerziteta u Beogradu



Izložba NAUČNO-TEHNIČKA BAŠTINA U ZBIRKAMA UNIVERZITETA U BEOGRADU

20. jul – 20. avgust 2017. godine

Muzej nauke i tehnike - Beograd otvara izložbu „Naučno tehnička baština u zbirkama Univerziteta u Beogradu“ autora Zore Atanacković, višeg kustosa Muzeja.

Cilj izložbe je da se predstavi tehnička baština sačuvana u zbirkama Fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao pokazatelj razvoja nauke i tehnike na teritoriji Srbije - biće predstavljeno naučno-tehničko nasleđe Hemijskog, Farmaceutskog, Medicinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta, Astronomske opservatorije i Univerzitetske biblioteke.

Izložba prikazuje istorijski razvoj visokoškolske nastave u Srbiji, od osnivanja Liceja 1808. godine, pa sve do osnivanja Velike škole 1830. i Univerziteta 1905. godine.

Izložba je proistekla iz istraživačkog projekta Muzeja nauke i tehnike „Naučno-tehnička baština na univerzitetima u Srbiji“. Evidentiranjem i zaštitom nasleđa univerziteta u Srbiji i promocijom istorije nauke i tehnike na našim prostorima, čuva se i razvija kulturni identitet Srbije.

Svečano otvaranje izložbe „Naučno tehnička baština u zbirkama Univerziteta u Beogradu“ je u četvrtak 20. jula 2017. godine u 18 sati, u Muzeju nauke i tehnike - Galerija „Aleksandar Despić“, ulaz iz Dobračine ulice broj 51.

Нема коментара:

Постави коментар