понедељак, 10. јул 2017.

FEMI KUTI NA 26. BELEF-u

Sreda, 12. jul, 21.00, Bašta SKC
Koncert Femi Kuti, Velika Britanija
 
U okviru 26. BELEF-a, jedna od najvećih svetskih zvezda afrobita  - Femi Kuti, u Beograd dolazi u pratnji svog velikog benda i plesača, koji, kako muzički kritičari širom sveta kažu, čine da sve izgleda kao 3 šou u jednom.
 
Princ afrobita, jedan od pravih velikana afričke muzike, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga velikog oca Fele Kutija- sve ovo su reči kojima se najčešće opisuje lik i delo čuvenog nigerijskog muzičara Femija Kutija.
Femi je vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, četiri puta nominovan za nagradu Gremi, koji sa podjednakom strašću živi svoju muziku, ali i vodi borbu za ljudska prava i sve druge probleme afričkog kontinenta, zbog čega ga je Amnesti internešenal imenovao za svog „afričkog ambasadora“. Femi je dobio i nagradu Umetnik godine britanskog časopisa Songlines i bio je pozvan da se pridruži legendarnoj rok grupi Red hot chili peppers na njihovoj turneji po Evropi.
Femija muzika je raznovrsna. Njegove ploče pričaju priču, a on je u svom muzičkom stvaralaštvu uvek nastojao i uspevao da prevaziđe granice žanra.
Njegov studijski album iz 2008. godine Day By Day (Iz dana u dan) pobrao je nepodeljene pozitivne kritike i važi za njegov najuspešniji album.
 
 
Snimajući album Afrika za Afriku 2011, Femi je osetio da mu je potrebno da se vrati korenima, u Decca studio u Lagosu, gde je uradio svoje prve snimke sa svojim ocem i svoj solo album, Šoki Šoki.
Decca studio, koji će ubrzo postati Afrodisia Records, bio je sedamdesetih godina eksperimentalna osnova za većinu afro remek dela tog vremena, uključujući i Felina I Femijeva dela. 
„Mislim da su danas ljudi, svuda u svetu, u takvom beznađu da je muzika jedini način da nađu snagu da idu dalje i prevazilaze prepreke.” Femi Kuti

Нема коментара:

Постави коментар