уторак, 11. јул 2017.

Hrvatska u fokusu 24. Festivala evropskog filma Palić




Jedna od najzanimljivijih evropskih kinematografija u ovom trenutku biće u fokusu predstojećeg 24. Festivala evropskog filma Palić, a filmovi naših zapadnih suseda će biti prikazani u okviru posebne selekcije Hrvatska u fokusu, ali i Glavnog i programa Paralele i sudari.


Očekuje nas najznačajniji naslovi recentne hrvatske produkcije koju su izazvali značajnu pažnju na festivalima i u bioskopima, počev od izvrsnog “Ustava Republike Hrvatske” jednog od najznačajnijih reditelja sa naših prostora – Rajka Grlića, koji će 16. jula otvoriti program Hrvatska u fokusu, sa bravuroznim Nebojšem Glogovcom u glavnoj ulozi. Zatim ovogodišnji festivalski hit “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine, koji će biti prikazan i u selekciji Paralele i sudari. 


Gledaćemo i komediju “Ministarstvo ljubavi” (r: Pavo Marinković) koja prati nezaposlenog biologa Krešu, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi, koji je zadužen za hvatanje udovica u prestupu. Naime, država je odlučila stati na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u vanbračnim zajednicama, a primaju penzije pokojnih muževa. Stvari se dodatno zakomplikuju kada se Krešo zaljubi u jednu od udovica.

Afirmisani hrvatski pisac Pero Kvesić je nakon niza knjiga snimio prvi film “Dum Spiro Spero”, dokumentarac, one man show, u kojem režiju, scenario, kameru ali i muziku tj. sviranje drombulje potpisuje jedan čovek. Preplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi.


Goran u istoimenom filmu Nevia Marasovića samo želi da vozi svoj taksi i pazi na svoju slepu suprugu Linu. Međutim, ljudi koji su mu bliski imaju sopstvene planove i snove koji prete da ugroze njegov opušteni način života. U idiličnoj inscenaciji snežnog Gorskog Kotara ispoljiće se i ukrstiti vatrene naravi lokalaca.


Iz aktuelne produkcije hrvatskih kratkih filmova selektor Petar Mitrić odabrao je 4 zanimljiva ostvarenja:  Ježeva kućica” (Eva Cvijanović), “Planemo” (Veljko Popović), “Kokoš” (Una Gunjak) i “Piknik” (Jure Pavlović).

Program Hrvatska u fokusu biće prikazan u Art bioskopu Aleksandar Lifka u periodu od 16. do 21. jula (18.20h).

U okviru Glavnog takmičarskog progarma biće prikazan Kratki izlet reditelja Igora Bezinovića, hibrid dokumentarnog filma i fikcije koji prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetim koji leto provodi u Istri, provodeći se po festivalima. Jednog dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato. Igor Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар