понедељак, 24. јул 2017.

VERDIJEVA OPERA „MAGBET“ 29. JULA U BIOSKOPU CINEPLEXX

MAGBET, MET NA BIS, 2017


SUBOTA, 29. JUL U 18H


Specijalni program „Metropoliten na bis“ nastavlja se u subotu 29. jula od 18 časova u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center repriznim izvođenjem Verdijeve verzije Šekspirove tragedije „Magbet”.

Smatrajući da je ova tragedija jedna od najvećih kreacija ljudskog duha, italijanski kompozitor Đuzepe Verdi je osmislio nešto drugačije od svojih prethodnih ostvarenja. Brilijantnim podudaranjem muzike sa Šekspirovom mračnom psihološkom dramom o požudi za vlašću, kompozitor osvetljava psihu ozloglašenog para – Magbeta i Lejdi Magbet.

Baš kao i u Šekspirovoj drami, opera započinje scenom sa vešticama, koje zadržavaju važnu ulogu tokom cele opere. Magbet je iznenađen kada ga veštice nazovu titulama Tejn od Kodora i Kralj Škotske, dok Banku govore da će biti otac kraljeva. Odmah potom, prvi deo njihovog predskazanja se ostvaruje: Magbet dobija poruku od kralja Dankana, koji ga postavlja za novog Tejna od Kodora. U sledećoj sceni zatičemo Ledi Magbet u krevetu, čime Verdi ukazuje da je strasna veza među supružnicima pre svega zasnovana na njihovoj zajedničkoj žudnji za vlašću, koja proizvodi nasilje i represiju, a ne potomke. Oni odlučuju da ubiju kralja i da prikriju zločin, kako bi Magbet bio izabran za kralja Škotske. Uspevaju u svojoj nameri, ali krivica, ludilo i opšta represija koju sprovode nad narodom i potencijalnim protivnicima, na kraju sustižu krvavi par.
Verdijeva verzija Šekspirove tragedije, sa Anom Netrebko u vokalno i glumački zahtevnoj ulozi Lejdi Magbet dok glavnu ulogu tumači Željko Lučić, bariton poreklom iz Zrenjanina. Režiju potpisuje Adrijen Nobl, dirigent je Fabio Luizi, a Džozef Kaleja i Rene Pape su u ulogama Makdafa, odnosno Banka.

Karte za izvođenje ove maestralne opere su već u prodaji na blagajni bioskopa Cineplexx UŠĆE Shopping Center po ceni od 1.300 dinara. Više informacija možete naći na sajtu www.cineplexx.rs.


 Originalni naslov:

Macbeth (Opera), 2014
Početak prikazivanja filma: 29.07.2017
Dužina trajanja filma: 193 min
Država/Godina: USA/2014
Žanr: opera
Glumci: Anna Netrebko, Joseph Calleja, Zeljko Lucic, René Pape
Režiser: Fabio Luisi
Distributer: Cikanek management

Нема коментара:

Постави коментар