понедељак, 3. јул 2017.

BELEF 2017- Kriyative Theatre Trust, Indija – Tamo gde senka nestaje




Minulu subotu, pored Šekspir festa i Festivala monodrame i pantomime obeležilo je i gostovanje indiske pozorišne trupe „Kriyative Theatre Trust“, u saradnji sa srpskim performerom Krisitijanom Al Droubijem, a u okviru ovogodišnjeg Belefa sa predstavom „Tamo gde senka nestaje“. Ovaj komad nam donosi sasvim novo čitanje epske priče. Izvodi se na engleskom jeziku s prevodom. 

U njoj su objedinjeni folklorne tradicije raznih zemalja. Tekst putuje kroz mitove i istoriju, zajedničko nasleđe svih kultura, pokazujući kako su se mitovi pretvaraju u istoriju i oblikovali moralno biće društava širom sveta. Ali i kako smo svi mi koliko udaljeni geografski, poprilično slični i kako se susrećemo sa istim ili sličnim problemima. Predstava baštini  južnoazijski ep i iznalazi slične priče koje postoje u Srbiji, ali i u drugim kulturama.


Кroz epski čin kao osnovno polazište, predstava se lagano razvija u složenije sfere društveno-političkih pitanja prošlosti, ali i sadašnjosti. Кrećući se sa lakoćom između ličnog i političkog, preispituje ideje dužnosti, verovanja, odanosti, patriotizma i patrijarhata. Mitska priča o Baš Čeliku poslužila je za tematizovanje različitih tema: pojma i uloge vođe, odnosa među polovima, preispitivanja prošlosti i sadašnjosti, verovanja, patriotizma, okova patrijarhata i razlika među narodima. 

Ipak ono što dominira je odnos prema ženi, da li ona treba da bude potčinjena i deo kućnog inventara ili ima prava na svoj stav? Ovo eksperimentalno delo je i osmišljeno s idejom da šokira, zadirkuje, prodrma konzervativce svih boja i podstakne na razmišljanje. Uzimajući pod lupu mitove i legende, analizirajući sličnosti i razlike između različitih verzija priča,  sve stavlja u kontekst naučno-kuturološke studije.

Na manipulativan način, publika biva uvučena u predstavu, ostajući u pojedinim trenucima u nedoumici - da li su stvari koje se na sceni dešavaju slučajne ili namerne. Razlog za ovo potonje treba potražiti u mnoštvu nadrealnih momenata kojima predstava vrvi.

„Кriyative Theatre Trust“, osnovan 2005. godine, sada je vodeća pozorišna trupa u gradu Bangaloru, sa nekolicinom produkcija na svom repertoaru koje su naišle na odobravanje kritike. Jedinstvena je po tome što su skoro sve predstave u produkciji ovog pozorišta originalna dela koja su napisali članovi grupe. Verujući u moć pozorišta, pri izboru komada, rukovode se željom da daju svoj skromni doprinos stvaranju boljeg sveta i da svojoj publici donesu ono najbolje iz svih krajeva.

"Kriyative Theatre Trust" 

Tamo gde senka nestaje

Trajanje: 75 minuta
Autor: Šrikant Rao
Igraju: Lakšmi Čandrašekar, Priti Baradvadž, Kristijan Al Droubi, Vinaja Čandra.
Foto I. Marinković

Нема коментара:

Постави коментар