петак, 1. децембар 2017.

Gostovanje Teatra Komedije iz Skoplja u Bitef teatru sa predstavom DONI DARK


Doni Dark” je jedna od najnovijih predstava Teatra komedije, u režiji Roberta Ristova.Tema ove predstave se bavi  procesom osamostaljenja mladog slepog čoveka i njegovom socijalnom integracijom u društvu, pritom prikazujući različnite emotivne faze i stanja kroz koja prolaze ova lica i njihove porodice. Radnja je senzitivna, praćena mnogim intenzivnim emocijama, i kreće se negde između bola i radosti, ljubavi i mržnje, moći i nemoći, gorkog i slatkog... Don je mladi momak koji se suočava sa svojim hendikepom, rastrgnut između očekivanja njegove pažljive i pomalo  posesivne majke, predrasuda društva i straha od budućnosti. Međutim, njegova monotonija se ruši kada upozna "ludu", promiskuitetnu glumicu Džil...


 Robert Ristov je diplomiran dramski glumac, zaposlen u Teatru Komedija, sa bogatim glumačkim opusom pozorišnih i filmskih uloga. U 2017. godini na Međunarodnom Festivalu „Risto Šiškov“ dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu, od strane NETA. U 2016. nastavlja obrazovanje na akademiji ETFA-Skoplje i režiranjem ove predstave stiče titulu- magistar Pozorišne režije.


Kao deo magistarskog rada na Univerzitetu za Audio-vizuelne umetnosti- Evropska Filmska Akademija Skoplje-Pariz-Esen-Roterdam,  bili su predloženi i postupci za poboljšanje uslova i pristupa lica sa posebnim potrebama u samom pozorištu. Direkcija ove nacionalne ustanove, prepoznalo je ovu ideju i ove korake kao neophodne za početak sezone i osposobila je pozorište, kao i gledalište, tako da je Teatar Komedija postalo jedna od retkih pristupnih pozorišta za lica sa invaliditetom. Za lica sa oštećenim sluhom, za nesmetano praćenje ove predstave obezbeđen je titl (uvek kada je u publici prisutno barem jedno gluvonemo lice). 



U ovoj romantičnoj komediji nasmejaće vas Darijan Petrov, Mirjana Popovska Ristov, Magdalena Rizova Černih i Sašo Ristovski. Kostime je uradila Elena Luka, scenografiju je potpisala Ines Petrova Boškoska, muziku je uradio jedan od najpoznatijih jazz muzičara, performera  i bubnjara na svetu Garo Tavitjan, a u predstavi učestvuje i čelista Dejan Cvetkovski.

Teatar Komedija kao nacionalna institucija osnovana je u novembru 2011. godine. Teatar Komedija je žanrovski opredeljeno pozorište koje neguje sve podvrste komedije i u svom petogodišnjem postojanju Teatar Komedija na svom repertoaru ima premijere makedonskih autora, komedije klasika svetske književnosti i savremene komedije svetske dramaturgije


Gostovanje Teatra Komedija iz Skoplja u Bitef teatru

4. decembar u 20h

Leonard Gershe: DONI DARK / DONNIE DARK
Romantična komedija

Režija: Robert Ristov
Scenografija: Ines Petrova-Boškoska
Kostimi: Elena Luka
Muzika: Garo Tavitjan
Violončelo: Dejan Cvetkovski
Ton majstor: Đorđi Položanov (diplomirao na ETFA)

Igraju:
Darijan Petrov: Don Bejker (Student ETFA)

Mirjana Popovska-Ristov: Džil Tarner
Magdalena Rizova-Černih: Gospođa Bejker (mentor glumačke igre na ETFA)
Sašo Ristovski: Ralf Ostin.
 

Нема коментара:

Постави коментар