петак, 8. децембар 2017.

Кустендорф 2018 од 26. до 21. јануара на Мећавнику




Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржаће се од 16. до 21. јануара на Мећавнику, на Мокрој Гори.  Фестивал чији је оснивач и уметнички директор Емир Кустурица као и претходних година биће посвећен младим филмским ствараоцима и светски прослављеним ауторима. 


Од оснивања 2007. до сада, кроз Кустендорф су прошли бројни млади уметници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље сведочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварујe. Награде - златно, сребрно и бронзано јаје, претходног, Десетог Кустендорфа, понели су Михаел Алалу за филм „Трн“, Тоне Отили за филм „Лулу у стварном животу“ и Матео Гариљо за филм „Низ грло“. Професор Кустурица уручио је новоустановљену награду – Награду за најпоетичнији филм – бугарском режисeру Николају Тодорову за филм Пре сна док је Специјална награда жирија додељена Алију Асгарију и Фарнуш Самади за филм Тишина. Награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију отишла је Андреју Мајки за филм Први. 

Амерички часопис Мувимејкер, поново је ове године уврстио Кустендорф у годишњу листу 25 најкул фестивала на свету. Листу је саставио осмочлани жири који чине филмски ствараоци, уредници програма филмских фестивала и филмски публицисти. На овогодишњој листи налазе се фестивали у распону од добро познатих смотри које окупљају хиљаде филмских уметника до фестивала за које нису чули ни најпосвећенији филмски ентузијасти и ствараоци. 


“На Кустендорфу време стаје, а посетиоци су уроњени у свет чудесних филмова, непрекидних журки и прича мајстора филмскe уметности. На челу скупа је Емир Кустурица, српски филмски аутор и добитник две Златне палме, који привлачи лучоноше филмске уметности попут Џонија Депа, Алфонса Куарона и Андреја Кончаловског на разговоре и ретроспективе. Сва пажња је усмерена на препознавање нових талената из читавог света, па је фестивал савршено место за долазећу генерацију младих филмских аутора.”, коментарисао је Мувимејкер.




Кустендорф је један од ретких фестивала на свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника. Еминентни гости међу којима су Лав Дијаз, Паоло Сорентино, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други, до сада су били гости Кустендорфа.  


Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф 2018 угостиће прослављене ауторе, глумце и музичаре као и бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света и друге еминентне госте из света филма.

Нема коментара:

Постави коментар