уторак, 5. децембар 2017.

Vikend bugarskog filma: "REDITELJKE U BUGARSKOJ KINEMATOGRAFIJI"


 
Od 15. do 17. decembra 2017.
Velika sala Doma omladine Beograda
 
Organizacija: Ambasada Republike Bugarske u Beogradu i Dom omladine Beograda
Umesto pomalo šture rodne ravnopravnosti, kroz pet filmova koje će publika moći da vidi tokom Vikenda bugarskog filma u Bioskopu Doma omladine Beograda, ponuđen je koloritni ženski pogled na svet, pogled koji je superioran jer se ne poredi ni sa kim, osim sa samim sobom od juče.

„Ako se tebi nikad nije dogodilo ono što se događa meni, onda nema načina da to zamisliš. A ako ti se dogodilo, nema potrebe da se toga sećaš. Kome je potrebna još jedna knjiga o razdvajanju? Kome treba još jedna tužna knjiga? Kome je uopšte potrebna još jedna knjiga!“ – iz romana „18% siva“ kultnog bugarskog pisca Zaharija Karabašlijeva, muškarca.

Naslov ove knjige, „18% siva“ fotografski je izraz za meru srednje vrednosti osvetljaja, tj. izraz zgodan za metforu sudbine svakog čoveka, a u ovom konkretnom, bugarskom slučaju možda još pogodniji za sudbinu svih nas na Balkanu. Ako ostavimo po strani egzaktne nauke, ne smeta da postavimo pitanje da li je srednja vrednost svetla i tame u onome što eksponira ženski filmadžijski pogled baš ista ili je tu nešto više svetlosti i/ili nešto više mraka?  Bugarske rediteljke pet različitih savremenih fimova svojim delima daju svojevrsne odgovore.


Petak, 15. decembar, 19:30

Otvaranje Vikenda bugarskog filma, publici će se obratiti zamenica ambasadora u Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu Iva Kruleva, direktorka Državnog instituta za kulturu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske Ljudmila Dimitrova i rediteljka Iglika Trifonova.




Film: TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I NJEGOV SIN (2015), 102 min.
Prokurorъt, zaщitnikъt, baщata i negoviя sin
The Prosecutor the Defender the Father and His Son 
Režija: Iglika Trifonova 
Uloge: Romane Boringer, Samuel Freler, Labina Mitevska, Izudin Bajrović

Dva ambiciozna advokata suočavaju se na suđenju komandantu Miloradu Krstiću, optuženom za ratne zločine u ratu u Bosni. Branilac Fin započinje istragu kako bi potvrdio svedočenje mladog svedoka - i uskoro sreće mladićevu porodicu. Film je inspirisan istinitom pričom.



Iglika Trifonova (1957) je 1982. godine diplomirala filmsku i TV režiju. Karijeru je započela kao internacionalno nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova. Kao rediteljka i scenaristkinja 2001. godine,  snimila je svoj prvi igrani film.  Od tada je uspešna i etablirana filmska autorka sa 15 dokumentarnih i tri igrana filma.


Subota, 16. decembar
 

18:00

Film: BEZBOŽNICA
 / Bezbog / Godless (2016), 99 min.
Režija: Ralica Petrova
Uloge: Irena Ivanova, Vencislav Konstantinov, Ivan Nalbantov

Medicinska sestra prodaje lične karte dementnih pacijenata na ilegalnom tržištu lažnih identiteta. Vođena lakom zaradom i zavisnošću od morfijuma, ona se bori da kontroliše osećaj emocionalne praznine i rastući strah od kazne.
 


Ralica Petrova je rođena 1976. godine u Bugarskoj, a osim u Sofiji, živi i radi i u Parizu i Londonu. Diplomirala je vizuelnu umetnost na Univerzitetu umetnosti u Londonu, a potom je specijalizirala filmsku režiju u Britanskoj nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi. Njeni filmovi su postigli mnogo uspeha na najznačajnijim evropskim filmskim festivalima.



19:45

RAZGOVOR SA PUBLIKOM : „KOLIKO SMO NOVE?“


Diskusija o poziciji filmskih autorki u svetu, regionu, Bugarskoj i Srbiji.
Govore: rediteljka filma Tužilac, branilac, otac i njegov sinIglika Trifonova; producentkinja filma Bezbožnica, Rusica Vlkanova; rediteljka dokumentarnih filmova, Andrijana Stojković; i teoretičarka filma Ivana Kronja

21:00

Dokumentarni film: OD KREMONE DO KREMONE
 / Ot Kremona do Kremona / From Cremona to Cremona  (2016), 75 min.
Režija: Maria Averina

Mladić napušta  Bugarsku kako bi pratio stope velikog Stradivarijusa u poznatoj italijanskoj školi za izradu violina u Kremoni. Tako započinje putovanje u kojem će prevazići  jezičke razlike, nostalgiju i nejednakosti u industriji gradnje violina. Ovaj topli film daje šarmantan uvid u svet ljudi koji se bore sa tradicijom i konkurencijom kako bi svoju muzičku strast pretvorili u profesiju. "Ovde je prelepo... Možete uživati u ovoj bogatoj istoriji mesec ili dva, ali potom ćete se setiti trešnjinih cvetova u Bugarskoj."




Maria Averina (1978) rediteljka i scenaristkinja, rođena je u Moskvi. Diplomirala je režiju filma i televizijsku umetnost u Sofiji. Godine 2011. osvojila je nagradu Bugarske filmske akademije u kategoriji najbolji rediteljski debi za svoj kratki dokumentarni film Late Home. Od Kremone do Kremone je njen dugometražni dokumentarni debi.


Nedelja, 17. decembar


18:00

Film: ŽEĐ
 / Žažda Thirst (2013.), 90 min.
Režija: Svetla Cocorkova
Uloge: Monika Najdenova, Aleksander Benev, Svetla Jančeva

Majka, otac i njihov sin tinejdžer žive na brdu, na kraju sela. Zarađuju za život perući posteljinu jednog hotela. Kako je snabdevanje vodom nestabilno, veoma često se suočavaju sa nedostatkom vode. Kada par bušilaca, otac i njegova ćerka, dođu kako bi rešili problem vodosnabdevanja, porodični harmoničan svet se ruši. Svi vole i mrze sve ostale. Žudnja za ljubavlju je toliko velika da samo smrt može da je ugasi.






Svetla Cocorkova (1977) od 2004. godine radi kao scenaristkinja, filmska rediteljka, producentkinja i glumica. Uspešna je na svim poljima svog delovanja i često nagrađivana autorka.



20:00


Film: ODELJENJE XIa
 / 11A klas / 11th A Grade, (2015) 84 min.
Režija: Mihaela Komitova
Uloge: Jana Marinova, Ralica Paskaleva, Bašir Rahal

Lina Nikolva, bivša igračica, počinje da radi kao zamena u elitnoj školi. Za nju to je posao iz snova, jer želi da postane nastavnica književnosti. Okružena nepoverenjem kolega i bezobraznim studentima, brzo shvata da standardne metode rada neće biti efikasne. Kombinujući borbeni duh, iskrenost i inovativne načine edukacije, uspeva da se izbori sa izazovima i da pridobije đake na svoju stranu.
 


Mihaila Komitova je diplomirala režiju na Katedri za kinematografiju, marketing i menadžment Novog bugarskog univerziteta 2011. godine. Za njeno ime se vezuje nekoliko kratkih filmova, među kojima su Infinito i The room. Njen igrani filmski debi Odeljenje XIA prikazano je u okviru takmičarskog programa 33. Međunarodnog festivala Zlatni rož - Varna, 2015. godine.

 Cena ulaznice za sve projekcije: 250 dinara

Нема коментара:

Постави коментар