понедељак, 4. децембар 2017.

Изложба скулптура Предрага Драговића


Изложба БРАДВА И ПЛЕТИСАНКА у Етнографском музеју у Београду приказује најновије вајарске радове Предрага Драговића.


Ликовни уметник Предраг Драговић паралелно и предано ради, пре свега, у областима сликарства и скулптуре, и при том, у једном медију и мотиву, у дрвету, у стању је да, истовремено, оживи форму, реч, знак, урез, боју, звук, монументалност.

,,Аутор зооморфне форме (корњаче) износи на основама модернистичке скулптуралне традиције, код које је покрет у делу иманентан ономе који карактерише кретње одабраног предлошка из природе. (...)

На другом полу овог мотивског контрапункта (варијанте гусала) (...) разуђенија дијагонална форма, дисперзивних сила, надградња је симболичком епском упоришту, инструменталном реликту углавном балканских народа, усмереном на преношење расположења, али и казивања и порука у времену, и као таквом незаобилазном у Драговићевој уметности.’
’ (из текста Љубице Јелисавац- Катић)

Музички програм: Емилија Младеновић, виолончело



Свечано отварање изложбе је у Етнографском музеју у Београду,  у уторак, 12. децембра 2017. године у 19 часова.

Изложба ће бити отворена до 25. децембра. 2017.


Предраг Драговић је рођен 1953. у Драговића Поље, Колашин, Црна Гора. Основну школу похађао у Драговића Пољу, гимназију у Колашину и Чајничу. Вишу педагошку школу завршио је у Никшићу. Факултет ликовних уметности, одсек сликарство, у Београду. 

Члан УЛУС-а постао је 1980. године. Исте године стекао је статус  слободног уметника.  Током свог рада створио је тематске целине слика, цртежа и графика: актова, портрета, пејзажа.   

Његово стваралаштво се може сврстати и циклусе, којима се повремено поново враћа: Свеци и Себри, Свети Сава, Врхови (планински пејзажи), Костићи, Ликовно читање Горског вијенца, портрети српских песника... 

Самостално излаже од 1980. Излагао је у градовима  региона, Француске,  Шпаније, Швајцарске, Италије, Бугарске и Грчке.


Нема коментара:

Постави коментар