понедељак, 4. децембар 2017.

Završen XXIII FAF!


Ovogodišnji dvadeset  i treći FAF obilovao je odličnim filmovima. Tema je, doduše, bila mračna i turobna slika sveta oko nas. Ali ovo nije ni mesto za ružičastu, holivudsku produkciju s veštačko nalepljenim hepiendom. Jer, to i nije život. FAF je više gledalo nas samih i našeg okruženja.


Sada dolazimo do terena a šta je bilo najbolje? To je uvek teško objektivno odrediti i presuditi. Po oceni žirija  to je film "Felisite" koji je poneo gran pri "Aleksandar Saša Petrović."



Predsednik žirija, reditelj Aktan Kubat obrazložio je to činnjenicom da ovaj film promišlja "o dostojanstvu i slobodi", a onda pohvalio "divnu i tako brojnu publiku. Ona daje najveći podsticaj ovakvim filmovima i ovakvom festivalu!" 

Alen Gomis je putem video poruke zahvalio žiriju i organizatorima festivala na ovom priznanju, a nagradu je u njegovo ime primila An Loren Viguru, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu.


Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Ivani Mladenović za film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”, a posebno priznanje Emanuelu Grasu za ostvarenje "Makala".

"Kratki izlet" Igora Bezinovića nagrađen je za najhrabriji film "Hrabrog Balkana", a reditelj je, primajući priznanje, kazao i da je bavljenje fimom danas "više privilegija nego hrabrost".

Posebno priznanje u okviru programa "Hrabri Balkan" dobio je za Sinan Kesova za "Predgrađe", a nagrada za najsinematičniju sekvencu pripala je filmu "Fokstrot" Samuela Moaza.

Žiri srpskog ogranka Fipresci je nagradio film "Kad dan nije imao ime" Teone Strugar, a Udruženje filmskih umetnika Srbije priznanje je dodelilo "Kentauru”.

Festival je bio posvećen i pedesetogodišnjici čuvenih filmova ovdašnje kinematografije ("Kad budem mrtav i beo", "Nemirni", "Breza"…) a, između ostalog, obeležili su ga film Mile Turajlić "Druga strana svega", kao i ostvarenje Andreja Zvjaginceva"Bez ljubavi."

Нема коментара:

Постави коментар