понедељак, 11. децембар 2017.

„Зрењанин“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ у Народном позоришту Београд





Народно позориште „Тоша Јовановић“ 12. децембра гостује на Великој сцени са драмом „Зрењанин“  у режији Бориса Лијешевића

Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, гостоваће 12. децембра са драмом „Зрењанин“, по тексту Игора Штикса, у режији Бориса Лијешевића.

Представа почиње у 21 час и игра се на Великој сцени Народног позоришта.

Реч је о представи, премијерно изведеној 25. маја ове године, која за предмет узима догађаје из недавне прошлости, али и наше садашњости.

„Време приватизација похарало је земљу горе и перфидније него ратови, и богате индустријске градове претворило у олупине, љуштуре на издисају, празне каросерије на точковима. Фабрике које су храниле стотине хиљада породица препуштене су најстрашнијем дозвољеном лоповлуку и девастацији. Све оно што смо добили у наслеђе од Очева који су градили земљу сурвано је у блато, погажено, испљувано, понижено, ишибано. Остале су пусте хале, погони, зарђале капије да сведоче о славној прошлости и нама који нисмо знали да њене тековине прихватимо и носимо. У тој пустоши сада се рађа клица побуне. Јер, питамо се, треба ли не дирати неправедни систем и поредак ако не видимо други пут и ако више не можемо без оних који се на наш рачун силно богате, али нам барем понекад добаце нашу одавно зарађену корицу хлеба“, каже Лијешевић и истиче да ова представа, заправо, покушава да схвати шта нам се то догодило и како да садашњост не прихватимо као судбину.

Улоге тумаче Дејан Карлечик (Зрењанин), Милан Колак (Коча), Јован Торачки (Мини), Едит Тот Мишкељин (Ева), Сања Радишић(Мала), Стефан Јуанин (Роки) и Миљан Вуковић (Радник обезбеђења).

Сценограф је Владимир Савић, костимограф Дрина Крлић, а композитор Јелена Попржан.

Нема коментара:

Постави коментар