недеља, 31. децембар 2017.

Arhipelag u 2017. godini Nije sve loše, dobre su knjige




Arhipelag je u 2017, u kojoj je obeležio deset godina rada objavio pedeset pet novih i obnovljenih izdanja, pokrenuo dve nove edicije, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, kao i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su Čarls Simić i Klaudio Magris, ali i novi značajni glasovi evropske književnosti kao što su Barbi Marković i Nina Jargekov koja je početkom decembra obišla nekoliko gradova u Srbiji i imala šest književnih programa.

Knjige Arhipelaga dobile su više domaćih i međunarodnih književnih nagrada, među kojima su međunarodna književna nagrada „Man Buker“ za roman Davida Grosmana Konj ulazi u bar, Evropska nagrada za književnost za roman Darka Tuševljakovića Jaz i Andrićena nagrada za najbolju knjigu priča za Raščarani svet Jelene Lengold.

Zastupajući prava svojih domaćih autora, Arhipelag je u toku 2017. godine potpisao sa poznatim izdavačima od Norveške i Nemačke do Brazila, od Poljske i Francuske do Kine, od SAD do Turske, od Rumunije i Albanije do Danske, od Italije i Španije do Rusije ugovore o pravima i prevodima 23 knjige svojih pisaca na 12 jezika. 


 Arhipelag je objavio devet štampanih izdanja Arhipelag magazina i nastavio razvoj elektronskog izdanja ovog magazina za književnost, kulturu i nove ideje. Čitaoci će tokom januara moći da očekuju u obliku e-knjige izbor najvažnijih tekstova koji su objavljeni u Arhipelag magazinu u toku protekle godine. 

Arhipelag je najaktivniji nacionalni izdavač velikog međunarodnog projekta 100 slovenskih romana. Novim izdanjima i novim prevodima u ovoj ediciji pridružuju se i domaće i međunarodne promocije, pri čemu je ova edicija dobila i svoje izdanje na engleskom i španskom jeziku SLAWA.


Klub čitalaca Arhipelag je u 2017. imao jednu od svojih najuzbudljivijih godina. Dosadašnji i novi članovi Kluba čitalaca imaće već od Nove godine nove programe, popuste i akcije, kao i nove partnere u mreži lojalti programa Kluba čitalaca Arhipelag.



Arhipelag je u ovoj godini objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. U godini u kojoj je David Grosman dobio veliku međunarodnu nagradu „Man Buker“, jedno od najvažnijih svetskih književnih priznanja, Arhipelag je objavio srpsko izdanje nagrađenog piščevog romana Konj ulazi u bar. Srpsku premijeru doživeo je i novi roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke Jakovljeve lestve. Za ovaj roman, preveden već na više svetskih jezika, Ulickoj su ruski čitaoci dodelili „Veliku nagradu“, najvažnije rusko književno priznanje. Čitaoci su s velikom pažnjom prihvatili romane Barbi Marković, Beograđanke koja živi u Beču i koja je svoj roman napisala na nemačkom, Klaudija Magrisa, Havijera Serkasa, Romana Senčina, kao i roman „rumunskog Kafke“, Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti, što je prvi prevod ovog pisca na srpski jezik.

Proteklu godinu obeležili su romani Vide Ognjenović Maksimum, Srđana V. Tešina Gori gori gori, Mladena Vurune Košulja sa likom Če Gevare, kao i istorijski roman Nikole Moravčevića Braća Anđelovići.

Pored šest knjiga pesama, među kojima su i nove knjige Živorada Nedeljkovića i Stevana Tontića, Arhipelag je u 2017. godini posebno bio posvećen priči. Posle nove knjige priča Mihajla Pantića Kada me ugleda ono što tražim, objavljene su nove knjige priča Veselina Markovića Prošlost nikad ne prođe, Uglješe Šajtinca Žena iz Huareza i Darka Tuševljakovića Naknadne istine. Ove oličavaju neke od najizrazitijih ostvarenja i glasova nove srpske književnosti.



Knjiga Miloša Bruna Beograd u Velikom ratu: očima savremenika otkriva Beograd koji se malo zna. To je svakodnevni Beograd u toku Prvog svetskog rata. Zainteresovan za to kako su savremenici videli udes Beograda u Velikom ratu i kako su taj udes preživeli, Miloš Brun je istraživao istorijsku građu i arhive, ali je posebnu pažnju posvetio svedočenjima. Neka od tih svedočenja pronašao je u dnevnicima, memoarima i pismima onovremenih Beograđana, dok su se kao posebno dragocen izvor pokazale novine iz tog doba. 



Povodom deset godina rada Arhipelag je novu ediciju Mali Arhipelag. Knjige za decu i osetljive predstavljaju čitavu jednu novu oblast u izdavačkom programu kuće. Jedna serija ovih knjiga posvećena je deci od 6 do 9 godina, dok je druga namenjena tinejdžerima. Prve knjige u ediciji Mali Arhipelag, romani Jelene Rosić Babicino unuče i Mari Luiz Gej i Dejvida Homela Putujući cirkus, naišli su na odličan prijem i kod najmlađih čitalaca i kod njihovih roditelja, ali i kod kritike.

Novih deset godina svog rada Arhipelag će započeti novim knjigama. Među prvim knjigama koje će objaviti u 2018. godini biće slavni roman ekskluzivnog pisca Arhipelaga Majkla Kaningema Sati, po kome je snimljen istoimeni i višestruko nagrađivani film Stivena Daldrija.

Нема коментара:

Постави коментар