четвртак, 14. децембар 2017.

„25 година од премијере представе „Кир Јања“




У четвртак, 14. децембра 2017. године ( 19.30),  на Великој сцени Народног позоришта,  биће обележено  25 година од премијере  представе „Кир Јања“  Ј.С. Поповића, у режији Егона Савина.

У Народном позоришту, нарочито за представе са Велике сцене, коју деле три уметничка ансамбла, овакав јубилеј је прави подухват, а “Кир Јању“  за четвртину века континуираног играња, која се навршава у децембру 2017, чини најстаријом драмском представом Народног позоришта.

Комедија “Кир Јања” Јована Стерије Поповића, у режији Егона Савина, премијерно је изведена на Великој сцени 25. децембра 1992. године.

У претходне две и по деценије, на 234 извођења, на матичној сцени и гостовањима, представу је видело око 85.000 гледалаца.

Представа је претрпела велики борј промена у глумачкој подели али Кир Јања је од почетка ту и тимачи га легендарни Предраг Ејдус , који је за ову улогу добио и велики број награда. Поред њега играју: Нада Блам, Андреја Маричић,  Златија Ивановић, Предраг Милетић , Бошко Пулетић и Милан Шавија.

Редитељ представе је Егон Савин, сценограф је Герослав Зарић, костимографкиња је Бојана Никитовић, композиторка је Ксенија Зечевић.

Јубиларном извођењу претхоидће отварање изложбе „25 година пд премијере –Кир Јање и Дон Карлоас“ аутора Драгана Стевовића и Јелице Стеванови, изложбу ће отворити редитељ Егон Савин.

Нема коментара:

Постави коментар