уторак, 5. децембар 2017.

Allons Enfants


U pitanju je eksperiment: dva pisca na putu, Frederik Sirije iz Francuske (Pariz), Saša Re iz Nemačke (Berlin). Putevi im se do sada nisu ukrstili.
A evo ih sada u šetnji kroz Beograd. I u društvu Vladimira Tabaševića.
Šta primećuju? Koliko su različiti njihovi pogledi na svet, na Evropu, Srbiju, Beograd? Šta je za njih književnost? Zašto pišu? Šta ih zaokuplja: koje teme, koja građa, koji formati? Kako pisci mlađe generacije vide ulogu književnosti u eri interneta, društvenih mreža, TV serija?
Dobro došli na razgovor.

Partneri: Minstarstvo spoljnih poslova Republike Nemačke, Književni kolokvijum Berlin (LCB), Kulturni centar GRAD

Učesnici:


Saša Re (Sascha Reh) rođen je Duizburgu, 1974. Studirao je istoriju, filozofiju i germanistiku u Bohumu i Beču. Romani: Varljivo proleće (Falscher Frühling, 2010) za koji je odlikovan književnom nagradom Donje Rajne, 2011; Gibraltar (Gibraltar, 2013) doneo mu je umetničku nagradu Loto Brandenburg za književnost, 2014; Protiv vremena (Gegen die Zeit, 2015). Dobitnik književne nagrade Rurske oblasti za stvaralaštvo, 2015. Živi i radi u Berlinu.

Frederik Sirije (Frédéric Ciriez) rođen je u Paipolu, 1971. Studirao je književnost i lingvistiku. Roman Mélo (prevod naslova s nemačkog: Na ulicama Pariza) doneo mu je nemačko-francusku nagradu „Franc Hesel“. Živi i radi u Parizu.

Vladimir Tabašević rođen je u Mostaru, 1986. Studirao je filozofiju u Beogradu. Knjige poezije: Koagulum, 2010; Tragus, 2011; Kundak, 2012; Hrvatski kundak, 2014. Romani: Tiho teče Misisipi (2015) našao se u užem izboru za Ninovu nagradu; za istoimeni roman primio je nagradu „Mirko Kovač“; Pa kao (2016). Osnivač i jedan od urednika internet časopisa Prezupč koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Živi i radi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар