среда, 13. децембар 2017.

ЊЕГОШЕВО ВЕЛИКО ПУТОВАЊЕ МЕДИТАЦИЈЕ О ВИЗУЕЛНОЈ КУЛТУРИ ИТАЛИЈЕ

Музеј града Београда има задовољство да Вас позове

на представљање монографије



ЊЕГОШЕВО ВЕЛИКО ПУТОВАЊЕ

МЕДИТАЦИЈЕ О ВИЗУЕЛНОЈ КУЛТУРИ ИТАЛИЈЕ



Ауторке: Проф. др Саше Брајовић



На представљању ће говорити:


Проф. др Ненад Макуљевић

Проф. др Душан Маринковић

Проф. др Саша Брајовић

Доц. др Игор Борозан



Четвртак, 14. децембар 2017, у 18 ч.



Конак кнегиње Љубице

Кнеза Симе Марковића 8, Београд



 

У Конаку кнегиње Љубице, у четвртак, 14. децембра 2017. године, у 18 часова, биће одржана промоција другог издања монографије Његошево велико путовање. Медитације о визуелној култури Италије др Саше Брајовић, редовне професорке на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. На промоцији ће, поред ауторке, говорити проф. др Ненад Макуљевић, проф. др Душан Маринковић и доц. др Игор Борозан.



Књига представља боравак црногорског владике Петра II Петровића Његоша у Италији од новембра 1850. до августа 1951. као велико путовање – један од најизразитијих феномена у конструкцији европских интелектуалаца тога доба. Ауторка изучава Његошеву комуникацију с многим сегментима италијанске културе и утврђује да су је одредила просветитељска начела образовања, класицистичка посвећеност антици и романтичарска визија овог простора. Прати двострукост импресије Италије у Његошевим записима: подсећање на пролазност и смрт цивилизација и, истовремено, радост због лепоте и исцелитељске моћи централне земље Медитерана. Фокусирана је на идентитет Његоша као образованог путника: владарски и владичански делом је оцртан у контексту његовог путничког искуства, док је онај поетски изразитији јер је интегрисан у поимању уметничких дела. Први део књиге посвећен је концептима и феноменима, литератури и личностима које су уобличиле Његошев Grand Tour. Овај део књиге разматра карактер Његошевог путовања и начин конструкције његовог путничког погледа. Други део књиге посвећен је итинереру Његошевог путовања. Ауторка идентификује места (урбане целине, пејзаже, музеје, галерије, палате) на којима је Његош био. Овај део књиге није инвентар онога што је Његош посматрао, већ промишљање о начинима на који су се италијански предели, градови и артефакти њему представили, као и о одјеку који је у њему изазвала њихова тадашња презентација. Књига анализира не само оно што је Његош видео, већ одговара на питања зашто је то гледао и како је гледао.



Друго издање књиге Његошево велико путовање. Медитације о визуелној култури Италије, објављено је 2017. године у оквиру едиције Архетип, издавачке куће Mediterran Publishing из Новог Сада. Прво издање објавила је Црногорска академија наука и умјетности у Подгорици 2015. године.



Улаз је слободан.
 

Нема коментара:

Постави коментар