субота, 16. децембар 2017.

Пројекција филма "С љубављу, Винсент: Мистерија Ван Гога"
23. & 24. децембра 2017. у 20:00.
ДОБ//Велика сала
Режија: Dorota Kobiela (Little Postman, Chopin Drawings) & Hugh Welchman (Peter & the Wolf)

"С љубављу, Винсент: Мистерија Ван Гога" ("Loving Vincent") о животу Винсента ван Гога  (1853 – 1890) први је дугометражни анимирани филм за који су фрејмови ручно сликани уљаним бојама на платну, и то у техници поинтилизма коју је користио и сам Ван Гог.Филм се у визуалном смислу базира искључиво на радовима овог уметника, а јунаци филма су ликови са ван Гогових слика. Да би се портрети, пејзажи и други амбијенти ван Гогових слика оживели, ангажовано је више од 125 врхунских сликара, међу којима и наши уметници Бисерка Петровић и Владимир Винкић.

Радња прати догађаје о којима је ван Гог писао у више од 800 писама, а ослања се и на једну од новијих хипотеза историчара уметности да славни уметник живот није окончао самоубиством како се до скора сматрало.

“Не можемо говорити другачије него само кроз своје слике” , написао је славни мајстор у писму брату Теу. Ове речи инспирисале су редитеље Дороту Кобијелу и Хјуа Велчмана да на аутентичан и јединствен начин оживе слике и реконструишу трагичну смрт генија и догађаје његовог живота који су јој претходили.Интересовање професионалаца ликовне и филмске уметности, студената обе облсти,  критике и најшире публике, за  филм „С љубављу, Винсент: Мистерија Ван Гога“ огледа се и у чињеници да трејлер за овај филм има преко 130 милиона прегледа!Приказивање филма у Дому омладине биће премијерно у Србији, а након пројекција оба дана биће организовани разговори са Бисерком Петровић и Владимиром Винкићем, нашим уметницима од укупно 125 који су дали свој допринос овом изванредном  анимираном филму.

Интервју с њима можете прочитати ОВДЕ

 Цена улазнице: 250 динара

ВЛАДИМИР ВИНКИЋ (1978, Панчево)

Дипломирао је сликарство на Факултету Ликовних Уметности у Београду, а постдипломске студије завршио је на Accademia delle Belle Arti у Фиренци. Своја дела излагао је многобројним самосталним и групним изложбама, између осталог и у Дому омладине Београда 2005.  Од 2009. члан  је УЛУС-а.

БИСЕРКА ПЕТРОВИЋ

Магистрирала је уметничку графику на Универзитету  уметности у Београду и Accademia di Belle Arti у Фиренци. Предавала је  сликарство на међународним уметничким школама у Фиренци и учествовала у више од 30 групних и 6 самосталних програма у Италији, Србији, Данској, Америци, Румунији и Бугарској. Бисерка Петровић освојила је бројне награде и признања за сликарство и графику у Србији, Америци и Италији. Њене слике истражују начине на које опажамо ствари око нас и различите тачке гледишта у духу гешталт-психологији и квантне физике, повезујући традиционално с новим праксама које остављају простор посматрачима да комуницирају с уметничким делима и да их тумаче.

Нема коментара:

Постави коментар