уторак, 27. октобар 2020.

ИЗГУБЉЕНА НИТ – вез као ликовни медијум-Миленe Апостоловић

San na javi, 45x45cm, ručni vez na platnu, 2020.


Изложбу радова докторског уметничког пројекта Милене Апостоловић под називом

Изгубљена нит - вез као ликовни медијум

 

можете погледати у Галерији ФЛУ,   Кнез Михаилова 53,од 29. октобра до 10. новембра 2020.

године.

 

Због тренутне ситуације, отварање ће изостати,  али ће уметница бити у Галерији ФЛУ у четвртак, 29. октобра, од 10 до 19ч.

 

 

Pogled u dubinu, 45x45cm, ručni vez na platnu, 2020.


Током вишегодишњег уметничког истраживања, моји радови постали су препознатљиви по концу, односно нити коју у метафоричком значењу на платну користим као медијум, а у цртежу као модел. Инспирацију градим на филозофији француског филозофа и социолога Жака Елила и његовом ставу о односу технике, човека и уметности. Он у својој књизи Царство бесмисла – уметност и техничко друштво узима технику у широком смислу као главног кривца окретања човека против уметности, човека против природе и човека против њега самог. У потрази за изгубљеним вредностима и оним лепим у људском бићу, боју промишљено замењујем концем, а вез као технику са дугом историјом користим да укажем на битност традиције и потребу њеног неговања. Спознаја јединке и свест о самој себи заснива се од више компоненти међу којима је и традиција. Америчка историчарка Гертруда Химелфарб у свом тексту Илузија о космополитизму сврстава традицију у суштински атрибут, не у случајни. То је оно што смо добили по рођењу, поред породице, родитеља, расе. Записана је у свести народа и као појединац носимо је у себи упркос вољи или одрицању.


Акценат у свом докторском уметничком пројекту стављам искључиво на ручно рађеном везу, негујући појам заната где су страст, пожртвовање и љубав према ономе што се ради највеће вредности. Основно полазиште насталих радова јесу различите врсте везова прикупљених широм Србије. Брисањем њихових ранијих значења и функција декоративне и сврсисходне уметности истичем сву спонтаност и узбудљивост истраживања сопствених граница, маште, осећаја и сензација деформисаних под утицајем спољних фактора.

Назив уметничког истраживања Изгубљена нит није случајан. Нит не означава само нит конца којом се вез ради, нити нит, односно линију која ће градити форму и изглед рада. Она означава путању која нас води кроз живот. Ону нит која је Тезеју помогла да нађе пут из лавиринта.

Милена Апостоловић

 

 

Početak, 45x45cm, žica na platnu, 2020.


Милена Апостоловић (1992), завршила је основне и мастер академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек сликарство у класи ред.проф. Добрице Бисенића. Тренутно је на докторским уметничким студијама на истом факултету. Излагала је пет пута самостално и преко тридесет пута групно у земљи и иностранству. Иза себе има учешће на више уметничких пројеката и ликовних колонија. За свој уметнички рад добила је награду Стеван Кнежевић за цртеж и награду Националне галерије за младе уметнике завршних година Факултета ликовних уметности. Један семестар је провела на Академији лепих уметности Јан Матејко у Кракову. Члан је УЛУС-а и УЛУК-а.


Vulkan, 45x45cm, ručni vez na platnu, 2020.



 

Нема коментара:

Постави коментар