среда, 28. октобар 2020.

Festival “Dani češkog i slovačkog filma”



 Festival “Dani češkog i slovačkog filma” biće otvoren 29. oktobra od 19 sati projekcijom filma “Žene u trci” u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke na adresiUzun Mirkova 1 i trajaće do 1. novembra, kako stoji u saopštenju dveAmbasade –  Češke i Slovačke Republike u Beogradu.


  Prvog dana festivala biće otvorena i izložba “Češko sećanje akademskog slikaraPavela Vavrisa iz Češke, a onda sledi izbor od ukupno osam filmova u četiri dana trajanja smotre.

   Komedija na otvaranju “Žene u trci” (2019) Martina Horska prati sudbinu Vjere koja želi da ispuni svom mužu na umoru poslednju želju, a to je da istrči – maraton od 42 kilometara!      

 
    Majka tri ćerke smatra da se to može postići, ako stazu podeli na četiri dela sa decom i tako postigne cilj, ali je problem što nijedna od njih nikada nije trčala, i pitanje je hoće li im kondicioni trener pomoći u kratkom roku pre početka trke.




   Sledećeg dana u petak, 30. oktobra na programu je češka komedija-drama “Na krovu” (2018) Jiržija Midla, o prijateljstvu profesora Ripara i Songa, mladog Vijetnamca kojeg je našao na krovu svoje zgrade.

  Međutim, da li dve različite osobe mogu da dele jedan prostor, a da to ne bude katastrofa?

   Zajednički život starijeg gospodina koji je besan na ceo svet i mladića koji traži izlaz iz očajne situacije u nepoznatom gradu donosi mnogo tragikomičkih situacija, ali i iznenađujućih ideja i rešenja.

   Istog dana je na repertoaru i slovački naslov “Loli paradička” (2019) Ričarda i Vite Staviarski, romantična komedija o ljubavi dvoje nesrećnika sa istoka Slovačke.

   Smešna, a ujedno i tužna priča o nadi i okrutnostima života, o (ne)mogućoj ljubavi Romkinje i momka koji nema jednu nogu.

   Skupština stanara” Jiržija Havelka je zakazana u subotu 31.10, o vlasnicima stanova u jednoj staroj zgradi koji ne uspevaju lako da nađu zajednički jezik o održavanju zgrade.


   Triler drama “Podrum” (2018) Igora Vološina se prikazuje istog dana, u ko-produkciji Slovačke,  Rusije i Češke.  

  Brak Milana i Tanje Labat je u krizi, a mogući razlaz roditelja teško podnosi njihova ćerka Lenka.


  Jedno praznično veče će im promeniti živote, kada se ćerka sa proslave 16. rođendana ne vrati kući.


   Tada Milan kidnapuje glavnog osumnjičenog, Lenkinog drugara Lukaša, drži ga zatvorenog u kući u šumi, a ni sam ne zna – da li je zaista Luka kidnapovao Lenku?

   Poslednjeg dana u nedelju, 1.11. prikazuju se čak tri filma, pravi maraton.

   Prvi dugometražni dokumentarni film o češkoj prirodi “Češka divljina” (2017) Mariana Polaka prikazuje fascinantne avanture životinja i biljaka.

Još jedan dokumentarac sledi odmah potom – “Grupa” (2018) Ladislava Kaboša,koprodukcija Slovačka i Češke, oslikava nastanak grupe “Gipsy Band Lomnicke Čhave” u teškim socijalnim uslovima romskog naselja na istoku Slovačke.

 To je priča o krhkom snu autsajdera, koji su samo želeli da zasviraju na velikom podijumu i da pokažu celom svetu da i oni imaju talenat.

   Film prati njihov put od Košica do Bratislave čak do prestižnog muzičkog festivala, gde će zaista imati mogućnost da prezentuju svoj muzički dar.

  Festival se završava uveče projekcijom od 20.30h  – Prevodilac” (2018) MartinŠulika u produkciji – Češke, Slovačke i Austrije.

   Glavni junaci originalne “road movie” drame i komedije su dva starija gospodina koji putuju kroz Slovačku, kako bi saznali istinu o sopstvenoj prošlosti, neminovno nailaze na bizarne situacije i postepeno sastavljaju mozaik sveta koji se naizgled menja, ali u svojoj dubini skriva nerešene konflikte.

  Zahvaljujući upoznavanju života jedno drugog, protagonisti počinju da shvataju sopstvena dela i da preispituju svoj identitet.

  Festival se održava u Kinoteci po svim merama protiv Covida 19, a organizatori su – Ambasada Republike Češke Ambasada Slovačke u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар