четвртак, 15. октобар 2020.

Prvih 35 godina Zvezdara teatra


Protekla sezona je za Zvezdara teatar bila jubilarna – obeleeno je 35 godina postojanja!

Tim povodom u kratkoj dokumentarnoj emisiji direktor pozorišta, Dušan Kovačević izneo je svoje impresije tim povodom. Emisija u trajanju od 20 minuta zaokružuje priču o njegovom nastanku, izazovima sa kojima su se susretali kroz više od tri decenije rada, kao i tome gde je Zvezdara danas i kako vide njenu budućnost.

 



Zvezdara teatar je otvoren 8. oktobra 1984. godine sa predstavom Mrešćenje šarana Aleksandra Popovića u režiji Dejana MIjača.

„Od tog dana, do danas je izvedeno blizu 100 premijera, preko 8.000 predstava i sa publikom koja u Zvezdaru dolazi uvek u skoro stalnom broju koji je impozantan za naša i svetska pozorišta, što znači da je popunjenost našeg pozorišta uvek preko 90%. Oko jednog projekta u Zvezdari se okupljaju, u tom trenutku najbolji glumci. Zvezdara nema svoj stalni ansambl i mogla bi da posluži kao model za buduća pozorišta“, kaže Kovačević.




Nova scena Zvezdara teatra otvorena je 2001. godine, a prva predstava izvedena na njoj je bila Doktor Šuster, Dušana Kovačevića. Zvezdara je imala I svoju letnju secenu, otvorenu prvi put 1. jula 1985. kada je izveden komad Nečastivi na Filozofskom fakultetu. Letnja scena je nastala zalaganjem blagajnica, organizatora programa, pisaca, glumaca, koji su dali sve od sebe i sami uredili baštu ispred pozorišta za potrebe scene.

„Danas pričamo o 35 god rada i života. Ja sam svedok rada svih 35 godina, na mestu direktora 20 godina. To kad pominjem mislim na priču o odgovornosti i o tome šta Zvezadra zapravo treba da bude jednog dana. Ona je sada u najboljim godinama, najvitalnijim, gledajući ljudske godine. Ali za razliku od ljudskog veka, Zvezdra sve što je starija je sve bolja. Nadam se da će nastaviti ovim putem koji je proveren i da će sa novim ljudima i novom energijom raditi nove predstave, ostati zaštitni znak ljudi koji se okupljaju oko jednog projekta. To je model u koji verujem. Kao kada se pravi reprezentacija u nekom sportu. Za jednu utakmicu odaberete najbolji tim i to je princip po kome je Zvezdara poznata. Publika voli da dolazi ovde jer uz opštinu Zvezdara koja je najbliža zvezdama mi imamo i zvezde na sceni“, istakao je Kovačević.




Tokom 35 godina u Zvezdara teatru je odigrano blizu 8.000 predstava, na gostovanjima  je izvedeno skoro 1.500 predstava, a na matičnoj sceni kao i na gostovanjima su ugostil više od 1,7 miliona posetilaca. Osvojili su mnogo nagrada, gostovali na brojnim scenama u zemlji i inostranstvu. I dalje stvaraju predstave i putujemo... 

Нема коментара:

Постави коментар