четвртак, 22. октобар 2020.

STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA 2020/2021. - Deneš VARJON



5. novembar 2020. Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova

  

Nakon uspešno organizovane dve sezone i uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina,  Jevgenija Sudbina i Elizabet Leonskaje, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2020/2021. zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

 

Treća STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA beogradskoj publici će predstaviti jedno od najznačajnijih  imena mađarskog i svetskog pijanizma, Deneša Varjona.

 

Ovaj koncert će biti realizovan u saradnji sa CEBEFom a u okviru 52. BEMUSa,  uz podršku Prijatelja Steinway koncertne sezone, Mađarskog kulturnog instituta “Collegium Hungaricum”

 


Na program su:


  •         Beethoven:  Sonata Op.27. No.1
  •        Schumann: Dečje scene Op.15
  •        Chopin: Poloneza - fantazija Op.61
  •        Bartók: Tri narodne pesme Sz.35a
  •        Bartók: Stare plesne pesme iz zbirke 15 mađarskih seljačkih pesama, Sz.71

 

 

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Cena ulaznica 1.500,00 dinara.

 

Neka i ove godine STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA bude vaš izbor.

 


Senzacionalna tehnika, duboka muzikalnost, širok spektar interesovanja učinili su Deneša Varjona jednim od najuzbudljivijih i najcenjenijih umetnika na međunarodnog muzičkoj sceni. Deneš Varjon je odličan solista, prvoklasni kamerni muzičar, umetnički vođa festivala, veoma traženi klavirski pedagog.

 

Rodjen je u Budimpešti 23. februara 1968. godine. Diplomirao na Muzičkoj akademiji Franz List, 1991. godine gde su mu profesori bili Šandor Falvai, Giorgi Kurtag i Ferenc Radoš. Paralelno sa studijama bio je redovni učesnik međunarodnih majstorskih kurseva kod Ser Andraša Šiffa.

Medju brojnim priznanjima i nagradama, posebno izdvaja prvu nagradu na Nacionalnom pijanističkom takmičenju Mađarskog radija, na takmičenju kamerne muzike Leo Veiner u Budimpešti i na takmičenju Geza Anda u Cirihu. Dobitnik je nagrade Franc List, Šandor Vereš i nagrade Bartok-Pasztoi (nagrada mađarske vlade).

Kao kruna njegovog umetničkog rada je ovogodišnje prizanje, nagrada Košut, najveće priznanje države Mađarske za rad u polju kulture i umetnosti.

 


Deneš Varjon je traženi solista na scenama prestižnih koncertnih sala, od njujorškog Karnegi hola do bečkog Koncerthausa i londonskog Vigmor hola.

 

Rado je viđen kao koncertni solista u vodeim svetskim simfonijskim orkestrima (Budimpeštanski festivalski orkestar, Orkestar Tonhalle, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Sankt Peterburški filharmonijski orkestar, Kamerni orkestar Evrope, Ruski nacionalni orkestar, Kremerata Baltica, Akademija Svetog Martina u poljima).

Među dirigentima sa kojima je sarađivao nalaze se Sir Georg Šolti, Sandor Vej, Ivan Fišer, Adam Fišer, Hajnc Holiger, Leopold Hager, Zoltan Kočiš.

 


Kamerna muzika ima posebnu i važnu ulogu u muzičkom životu Deneša Varjona. Smatran jednim od najvećih kamernih muzičara, redovno sarađuje sa istaknutim partnerima kao što su Steven Izerlis, Tabea Cimerman, Kim Kaškašian, Jorg Vidman, Leonidas Kavakos, Andras Šif, Hajnc Holiger, Mikloš Perenji, Džošua Bel.

Takođe često nastupa sa suprugom Izabelom Simon, svirajui zajedno u četiri ruke. U protekloj deceniji organizovali su i vodili nekoliko festivala kamerne muzike, a najnoviji je bio „kamara.hu” na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti.

 

Poslednjih godina Varjon je izgradio blisku saradnju sa Alfredom Brendelom: njihov zajednički List projekat predstavljen je, između ostalog, u Velikoj Britaniji i Italiji a Deneš Varjon se redovno pojavljuje i na vodećim međunarodnim festivalima od Marlbora do Salzburga i Edinburgha.

 

Snimao je za izdavačke kue Naxos, Capriccio i Hungaroton sa priznanjem kritike. Teldec je objavio svoj CD sa „Hommage a Paul Klee“ Šandora Vereša (u izvođenju sa Andrasom Šifom, Hajncom Holigerom i orkestrom Budimpeštanskog festivala). Njegov snimak „Hommage a Geza Anda“ (PAN-Classics Švajcarska) dobio je veoma važne međunarodne odjeke. Njegov samostalni CD sa delima Berga, Janačeka i Lista objavio je 2012. godine u izdanju ECM. Godine 2015. snimio je Šumanov Koncert za klavir sa VDR Simphonieorchester i Hajncom Holigerom kao i svih pet Betovenovih koncerata za klavir sa Concerto Budapest i Andrašom Kelerom.

 

Deneš Varjon je od 2018. redovan profesor na studijskim programima Akademije Kronberg, Nemačka.

 

Нема коментара:

Постави коментар