петак, 16. октобар 2020.

Saopštenje Srpskog PEN centra povodom nasilnog prekidanja izložbe u Staroj kapetaniji

 

Srpski PEN centar najoštrije osuđuje nasilno prekidanje izložbe stripova „Novo doba“ i uništavanje izloženih radova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu.

U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe, ne zabranjuju knjige i pozorišne predstave, ne cenzurišu i ne guše dijalozi o kulturnim, umetničkim i društvenim pitanjima. Umetnička dela mogu biti dobra ili loša, više ili manje prihvaćena od strane stručne kritike i javnosti, ali ona najpre moraju biti javno dostupna. O njima se može razgovarati, ali se ona ne smeju uništavati, zabranjivati i onemogućavati.

Srpski PEN centar energično zahteva od nadležnih državnih organa da neodložno obavesti javnost o svim okolnostima ovog opasnog i uznemirujućeg događaja i da nasilnike izvedu pred lice pravde.

Nasilno prekidanje ove izložbe Srpski PEN centar doživljava kao vrh ledenog brega u očiglednoj rastućoj netoleranciji i nasilnoj retorici u našem društvu oličenoj u pretnjama i medijskim progonima, kao i u sistematičnom potiskivanju društvenih i kulturnih razlika.

Нема коментара:

Постави коментар