петак, 9. октобар 2020.

Marija Zindović - Framed u Maloj galeriji ULUPUDS-a

 




OTVARANJE: Mala galerija ULUPUDS,ponedeljak 12.10.u 19h

MESTO: Mala galerija ULUPUDS Uzun Mirkova 12

TRAJANJE IZLOŽBE: 12-20.10.2020.





Polazna ideja je  nastala od razmišljanja kako u ram stavljamo neko svoje ili tuđe umetničko delo, koje, nakon što je završeno, ramom uokvirujemo  u jednu celinu. 


Ali šta se desava ukoliko to delo nastaje unutar samog rama? Na licu mesta u sadašnjem trenutku?

To je upravo ono što istražujem kroz ovu seriju fotografija, kada smo izloženi javnosti, nekada smo možda svesni, a nekad sasvim podsvesno pravimo određene reakcije; različiti tipovi ličnosti, koji naravno, različito reaguju na sopstvenu izloženost javnoj osudi, kritici i pohvalama. Identitet aktera je na većini fotografija namerno izostavljen, radi lakše identifikacije i interakcije posmatrača sa radovima. Neka od osećanja koja su ilustrovana kroz fotografiju  jesu strah, samoljublje, zarobljenost, blokada, zbunjenost, stid, buntovnost... ove ekspresije prate i apstraktne fotografije detalja tela, koje dobijaju formu pejzaža, kako bi još više ispotencirale  izloženost o kojoj pričam.

Kao ljudska bića po prirodi smo nesavršeni ali težimo ka savršenstvu. Koliko god pokušavali da kontrolišemo našu reakciju dok je pažnja usmerena ka nama, uvek je imamo.


Uz okačene fotografije, planiram da postavim u prostor i same ramove koji su korišćeni tokom stvaranja ovog projekta. Ramovi su polazna tačka i sredstvo nastajanja samih fotogarfija. To bi bila dodatna instalacija koja bi posetiocima direktnije omogućila da se identifikuju sa   osećanjima / fotografijama gde bi jedan ram sadržao ogledalo.




Marija Zindović



  Marija Zindović je diplomirala na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu. Od 2011. godine postaje redovan član ULUPUDS-а, а 2012. godine dobija u udruženju status samostalnog umetnika. Tri godine zaredom je bila moderator fotografske radionice u okviru  Internacionalne studentske nedelje u Beogradu ( ISWIB - Internacional student week in Belgrade ) Učestvovala na dosta grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Njene fotografije su nagrađivane i pohvaljivane, kao i objavljivane u više nedeljnih listova, online magazina i portala za kulturu fotografije, kao i nekoliko domaćih i stranih časopisa.  

Dobitnica je druge nagrade na II svetskom bijenalu studentske fotografije u Novom Sadu. Pohvalna nagrada za seriju fotografija  u Čačku - Dani fotografije, kao i za grupni eko projekat „Show me your dream“ koji je rađen za međunarodni konkurs u organizaciji Visoke škole za dizajn „Alice“ iz Slovenije.

Do sad je imala je pet samostalnih izložbi, od kojih su dve renomiranim galerijama, kao što su Srećna galerija SKC-a i galerija Grafički kolektiv. Tokom godina izlagala je na mnogo grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu ( Beograd, Arl, Krakov, Solun, Plovdiv...)

Polje interesovanja je režirana fotografija, najčešće modna, ali neretko i konceptualna fotografija, koja joj omogućava više ekspresije, slobode i eksperimentisanja. Trenutno je predavač saradnik u oblasti photoshop-a na katedri za fotografiju Fakulteta za Medije i Komunikacije, kao i fotograf sa dugogodisnjim iskustvom u radu na poljima komercijalne i modne fotografije.

Нема коментара:

Постави коментар