уторак, 27. октобар 2020.

OMAЖ ЛИДИЈИ ПИЛИПЕНКО/ИЗВОЂЕЊЕ БАЛЕТА ПЕТРА ИЉИЧА ЧАЈКОВСКОГ „ЕВГЕНИЈЕ ОЊЕГИН“

 

 


У знак сећања на Лидију Пилипенко (1938-2020), у среду 28. октобра (20:00) на Великој сцени Народног позоришта у Београду биће изведен балет Петра Иљича Чајковског „Евгеније Оњегин“ за који је једна од највећих српских балерина и кореографкиња урадила либрето, кореографију и режију.

Био је то, уједно, и њен последњи балет који је поставила у Народном позоришту, а премијера је одржана 23. децембра 2017. године.

 


Представа је инспирисана истоименим бисером руске књижевности, сатиричним ремек-делом раног 19. века, славног Александра Сергејевича Пушкина.

За тај целовечерњи балет у два чина, први пут изведен на некој српској сцени, госпођа Пилипенко је са маестром Ђорђем Павловићем урадила и изузетан избор музичких композиција Чајковског, најпознатијег руског композитора позног романтизма.

Чувени роман, чији су главни јунаци млади аристократа Оњегин, страствени млади песник Ленски, шармантна и симпатична Олга и њена старија сестра Татјана, слојевита и меланхолична особа, опседнута романтичним књигама… дочаран је покретом на нов, јединствен начин, адекватним кореографским изразом.

Лидија Пилипенко није желела да у либрету осуђује људске недостатке или људско прекомерје, већ је њена потреба била да разуме и уметничким језиком изрази сву сложеност и противречности које чине сам живот.

Лидија Пилипенко преминула је 3. јула ове године у Београду.

Цео свој живот посветила је балету и Народном позоришту у коме је стварала, прво као балерина, а касније као кореографкиња.

Њена посвећеност балетској уметности била је несвакидашња, искрена, маштовита, са дубоком уметничком поруком и зато ће њени балети остати незаборавни, а њен допринос овој уметности неизбрисив.

Опело и испраћај за кремацију одржани су 8. јула на Новом гробљу у Београду. 

 

Представа се реализује уз поштовање свих мера заштите које прописује Кризни штаб у вези са епидемијом вируса Ковид 19. 

Нема коментара:

Постави коментар