уторак, 29. октобар 2019.

MSU Bioskop: „Kino beleške” / izložba „Čistač” Marine Abramović/ MSUB


Retrospektivna izložba „Čistač” Marine Abramović
MSU Bioskop, Kino Beleške

Četvrtak, 31. oktobar 2019. godine u 18 časova
Sala „Miodrag B. Protić”
Muzej savremene umetnosti Beograd

U okviru retrospektivne izložbe „Čistač” Marine Abramović četvrtkom u sali „Miodrag B. Protić” u 18 časova prikazuju se filmovi vezani za život i rad jedne od najvećih umetnica performansa. Sledeći film na repertoaru je film Kino beleške, koji će se prikazati tokom novembra (31.10.2019, 7.11.2019, 14.11.2019, i  21.11.2019).

Kino beleške
1975, 30 minuta (r. Luc Beker)
Film Kino beleške nemačkog reditelja Luca Bekera prikazuje aktere umetničke scene povezane sa Studentskim kulturnim centrom u Beogradu. Film čini niz individualnih izjava i performansa o umetnosti i društvu, uključujući Marinu Abramović, koja izvodi performans Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep.

Luc Beker je film snimio u saradnji sa grupom umetnika, kustosa i kritičara umetnosti, koji su bili  protagonisti nove umetničke prakse u Jugoslaviji. Oni u filmu referišu na ulogu umetnosti u društvu i promišljaju koncepte forme, autonomije, ekonomije, politike i institualizacije savremene umetnosti.

Učesnici u filmu su Marina Abramović, Dunja Blažević, Ješa Denegri, Goran Đorđević, Neša Paripović, Bojana Pejić, Zoran Popović, Jasna Tijardović, Slavko Timotijević, Raša Todosijević, Biljana Tomić, Goran Trbuljak i Dragomir Zupanc.

Ideja o filmu je nastala tokom Aprilskih susreta 1975. godine, a snimljen je iste godine u novembru. Prikazivan je u Studenskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u drugim studentskim centrima u Jugoslaviji. Godine 1986. Kino beleške je prikazan na Radio-televiziji Beograd u emisiji TV Galerija autorke Dunje Blažević. Filmu se zatim izgubio svaki trag, sve do 2008. godine kada je prikazan na 49. Oktobarskom salonu u Beogradu pod nazivom „Umetnik građanin, umetnica građanka“, kustoskinje Bojane Pejić.

Luc Beker je rođen u Berlinu 1941. godine. Živi i radi u Londonu. Autor je političkih i umetničkih dokumentarnih filmova. Kao nezavisni kustos radio je značajan broj međunarodnih izložbi. Njegovi filmovi, video radovi i zvučne instalacije nalaze se u kolekcijama muzeja i galerija širom sveta. Takođe, njegove slike nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i Južnoj Americi.

Нема коментара:

Постави коментар