уторак, 1. октобар 2019.

Кинотека у октобру: Клаудија Кардинале, националне кинематографије...






Програм Југословенске кинотеке у октобру обележиће циклус Великани светског филма посвећен глумачкој звезди Клаудији Кардинале, као и представљање више националних кинематографија - Индонезије, Норвешке, Чешке, Русије, Египта. 

Публика ће уживати на две бесплатне пројекције дигитално рестаурираног „Балканског шпијуна“. Ту су и редовни циклус Мој избор, за који је програм одабрао Дејан Убовић, директор КЦ Град, као и филмска ревија Road Movie. Кинотека ће током октобра бити домаћин БОСИ феста и манифестације Микро ФАФ. 

У Сали Макавејев 2. октобра биће свечано отворени Дани индонежанског филма романтичном комедијом и драмом „Шта се десило са љубављу?“ 2 (2016) у режији Ририја Ризе. Пројекције се наредних дана настављају у Музеју кинотеке.



У новом здању Кинотеке 3. октобра биће одржане две бесплатне пројекције „Балканског шпијуна“ (1984), дигитално рестаурираног у оквиру пројекта Vip Кинотека. У култном филму Душана Ковачевића и Божидара Боте Николића незаборавне улоге креирали су Данило Бата Стојковић, Мира Бањац, Бора Тодоровић, Звонко Лепетић.

Пројекцијом филма „Дивљак“ (1953) Ласла Бенедека, с Марлоном Брандом и Ли Марвином у главним улогама, 7. октобра почиње филмска ревија Road Movie у селекцији Игора Тохоља. Програм се наставља у Музеју кинотеке. 

Дани норвешког филма, од 9. до 13. октобра, биће посвећени редитељки Едит Карлмар (1911-2003). Ретроспектива обухвата шест играних филмова ове ауторке, од дебитантског Смрт је милина (1949) до последњег Млади грешници (1959), у којем је играла Лив Улман, као и пројекцију кратких и документарних филмова Едит Карлмар, уз мастерклас Јана Ерика Холста.

Следе Дани чешког филма, од 16. до 20. октобра, са осам играних и документарних остварења новије продукције. Међу њима су Томан (2018) Ондреја Тројана, Јан Палах (2018) Роберта Седлачека, Осмице (2014) Јиржија Штраха, словачко-чешка копродукција Бекстејџ Андрее Седлачкове (2018).

Од 21. до 23. октобра Кинотека ће бити домаћин БОСИ феста. Тај међународни фестивал такмичарског карактера приказује филмове који се баве животом, проблемима и постигнућима особа са инвалидитетом. 

За Дане руског филма резервисани су термини од 24. до 27. октобра. Програм ће бити објављен накнадно, исто као и за Јапанско - српски фестивал кратких филмова, од 29. до 31. октобра.

У Музеју кинотеке 1. и 2. октобра поводом премијере позоришне представе Страх од лептира Исидоре Гонцић, у продукцији Мерлинка фестивала и Театра Вук, бити приказани филмови који су били инспирација за ту представу - „Пољубац жене паука“ Хектора Бабенка, „Црни бомбардер“ Дарка Бајића, „Вирџина“ Срђана Карановића и „Marble Ass“ Желимира Жилника .

Дани индонежанског филма од 3. до 8. октобра нуде избор најновије продукције из те нама мало познате кинематографије. Поред репризе филма Шта се десило са љубављу? 2, на програму су Кобој факултет (2019), који потписују Пиди Баик и Тубагус Деди, Бовен Дигоел (2017) ФХ Пурномоа, Инстант херој (2016) Фаџара Бустомија… 


Филмови из ревије Road Movie приказују се 9. и затим од 13. до 16. октобра, а одабрани су познати филмови тог жанра – Голи у седлу (1969) Дениса Хопера, Париз, Тексас (1984) Вима Вендерса, Бекство (1972) Сема Пекинпоа, Месец од папира (1973) Питера Богдановича, Дивљи у срцу (1990) Дејвида Линча… 

Фестивал Микро ФАФ биће одржан од 10. до 12. октобра, а програм ће бити објављен накнадно. 

За циклус Мој избор листу је саставио Дејан Убовић, директор Културног центра Град, описујући је као скуп филмова о позитивним отпадницима и чудним карактерима с маргине, а нит која их повезује јесте љубав или потрага за срећом

Од 18. до 20. октобра биће приказани Зачаран (1945) Алфреда Хичкока, До краја света (1991) Вима Вендерса, Глад за крвљу (1983) Тонија Скота, Расположен за љубав (2000) Вонга Кар Ваија…

У сусрет Сајму књига, на којем је ове године земља домаћин Египат, Музеј кинотеке ће од 21. до 23. октобра представити старију египатску кинематографију кроз шест остварења - од Арапске принцезе (1963) Ниазија Мустафе, преко Мумије (1969) Чади Абдел Салама, до филма Александрија… Зашто? (1979) Јусефа Шахина.

Од 25. октобра до краја месеца на програму је циклус Великани светског филма посвећен италијанској и интернационалној звезди Клаудији Кардинале. Рођена 1938. у Тунису, на филм је стигла преко избора за мис, била је секс симбол 60-их и 70-их година 20. века, али и талентована глумица коју су ангажовали чувени редитељи. Светску славу стекла је у култним филмовима Осам и по Федерика Фелинија (1963) и Било једном на Дивљем западу (1968) Серђа Леонеа. Поред та два остварења за ову прилику су из њене богате филмографије одабрани и Девојка са кофером (1961) Валерија Зурлинија, Гепард (1963) Лукина Висконтија, Фицкаралдо (1982) Вернера Херцога…

Прогам Сећање на… током октобра подсетиће на недавно преминуле уметнике - глумицу Керол Линли и директоре фотографије Енија Гварниерија и Пјера Лома.

Нема коментара:

Постави коментар