понедељак, 7. октобар 2019.

Koncert edicije „Pobednici“ u Narodnom muzeju u Beogradu: Mlade snage za bolje dane




Piše: Gordan Gorunović, Belgrade Online



Divno je bilo videti fino popunjen Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu tačno u nedeljno podne. Dosta turista sa dalekog istoka i ostalih delova sveta ali i domaće publike. Ko je došao pre vremena mogao je da vidi raspevavanje mladog soprana Jovane Anić. 


Publika nenavikla na klasični repertoar je povremeno na pogrešnim mestima aplaudirala ali nije loše dati podstrek novim snagama. Uz najavljeni program bilo je dva iznanađenja, pošto je u drugom delu koncerta ubačen ponovo gitarista Bogdan Blagojević a kao bis su zajedno gitarista i sopran otpevali kratku ali efektnu pesmu Manuela de Falje.



Kao finalni događaj učešća Narodnog muzeja u ovogodišnjem programu manifestacije „Dani evropske baštine“ u Atrijumu Narodnog muzeja održan je koncert Jovane Anić, sopran u ediciji „Pobednici“ a u saradnji Narodnog muzeja u Beogradu sa organizacijom Kulturni element.


Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović” je najveće i najvažnije opersko takmičenje na Balkanu i ovom delu Evrope. Takmičenje je međunarodnog karaktera i nazvano je po poznatom srpskom operskom pevaču Lazaru Jovanoviću. Svake godine održava se na Kolarcu, pod okom međunarodnog žirija u konkurenciji od više od stotinu umetnika iz bar desetak zemalja.



Kao deo prezentacije pobednika, organizuju se koncerti edicije „Pobednici“ na kojoj se predstavljaju najbolji solo pevači sa Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“.





PROGRAM:



Strauss: „Nichts“

„Die Georgine“

„Die Vershwiegenen“



P.I. Tchaikovsky: „Djen li carit“

„Noci bezumnie“

„Serenada“



S. Assad- Suite Brasileira no.3:

I- Cantoria Nordestina

II- Capoeria

III- Coco

IV- Cantiga de Sertao

V- Caboclinhos

Izvodi: Bogdan Blagojević, gitara



Taylor: „Roof garden“

A. Copland: „Why do they shut me out of Haevn?“



G. Bizet: arija Leile iz opere Lovci na bisere „Me voila seule.. Comme autrefois“

G. Donizeti: arija Linde iz opere Linda di Chamounix „O luce di quest’anima“



Klavirska saradnja: prof. Tatjana Drobni

Нема коментара:

Постави коментар