уторак, 1. октобар 2019.

Treći međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST




POZNATI SVETSKI ARHITEKTI I DIZAJNERI – PREDAVAČI I MODERATORI RADIONICA NA KONGRESU SAEE 2019 na temu ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST, 

koji će se održati 4.-6. oktobra 2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci u
Beogradu.

Treći međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST, koji će biti održan sa odgovarajućim izložbama, radionicama i pratećim programom od 4. do 6. oktobra 2019. godine u renomiranom i atraktivnom prostoru Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Dosadašnji uspesi Kongresa pozicionirali su ga kao značajnu tradicionalnu manifestaciju u regionu sa ciljem da se šire afirmiše jedna od najznačajnijih tema savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost. Organizatori Kongresa su  Udruženje EKOKULT+, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, sa suorganizatorima arhitektonskim fakultetima iz Podgorice i Zagreba.

Kroz predavanja i izložbu svojih projekata, 10 eminentnih arhitekata, stručnjaka iz ove oblasti iz 10 zemalja sveta, kroz umetnički, autorski i naučni pristup će preneti svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, urbanistima, projektantima, inženjerima iz tangencijalnih oblasti, kao i studentima i doktorantima odgovarajućih fakulteta iz zemlje i regiona.

„Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje i delo mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, organizatori će na jednom mestu okupiti arhitekte i stručnjake opredeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi. To je naš doprinos ostvarenju cilja celog čovečanstva, da se smanji emisija CO2 u atmosferu, spreči daljnje zagrevanje planete, i na taj način zaštiti životna sredina i njeni prirodni resursi – zemlja, voda i vazduh“, kaže arhitekta Vladimir Lovrić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa.

Izuzetan uspeh Prvog i Drugog međunarodnog kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST, održanih  u oktobru 2017. i 2018. godine u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, utvrdio je njegov značaj i inaugurisao ga kao tradicionalni godišnji kongres. Ova velika manifestacija sa pratećim programima predstavlja doprinos afirmaciji održive i energetski efikasne arhitekture, koje su ključne reči ovog kongresa i predstavljaju putokaz ka kreativnim i zelenim tehnologijama, otvaraju nove vizije budućnosti i grade sadašnjost na održivim osnovama u svakom smislu.

Osim predavanja, kao glavnog dela programa, paralelno se održavaju  dve radionice namenjenje pre svega mladim arhitektima i dizajnerima, studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka. Radionice vode Marco Lavit i Robert Klun.




Predavači na Kongresu su:

Тhomas Rau, Holandija
Peter Pichler, Italija
Maria Langarita, Španija
Marco Lavit, Francuska
Bill Dunster, Engleska
Anu Puustinen, Finska
Vladimir Đurović, Liban
Idis Turato, Hrvatska
Robert Klun, Slovenija
Branislav Mitrović, Srbija


Thomas Rau je holandski arhitekta, teoretičar, inovator, vizionar i govornik na velikim
konferencijama i manifestacijama. Publika širom sveta je uvek uživala na njegovim živahnim predavanjima. 2013. godine izabran za holandskog arhitektu godine i dobitnik nagrade za svetski doprinos u promociji i realizaciji održive arhitekture u proteklih 20 godina. Osnivač Turntoo i Rau architects, prve dve lider kompanije posvećene arhitekturi i cirkularnoj ekonomiji.

Branislav Mitrović je Profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Redovni član SANU i ULUPUDS-a . Predsednik Arhitektonske sekcije ULUPDS-a. Autor brojnih realizovanih projekata i pobednik na mnogobrojnim konkursima.


Maria Langarita dobitnica nagrade Young Architect of the Year 2014. Suosnivač studija
Langarita-Navarro, nagrađen priznanjem Mies van der Rohe Award za 2013. Predavač na
Arhitektonskom fakultetu u Madridu.

Peter Pichler, nakon diplomiranja u klasi Zahe Hadid, i rada sa poznatim arhitektima tokom studiranja, zapošljava se u studiju Zahe Hadid, gde radio je na nagradjivanim projektima i konkursima širom sveta. Finalista je Dezzen Awards-a za arhitektu godine u usponu.

Vladimir Djurović jedan je od najuglednijih pejzažnih arhitekata u svetu. Završio fakultet pejzažne arhitekture u Engleskoj, a master studije u Americi. Dobitnik prestižne nagrade Aga Kan za trg Samir Kasir, kao i svetskog priznanja za rezidenciju modnog dizajnera Eli Saba.

Anu Puustinen je zajedno sa Vili Hara osnivač poznatog finskog studija Avanto Architects. Dobitnik raznih međunarodnih nagrada i brojnih arhitektonskih konkursa. Držala predavanja širom sveta. Tri puta nominovana za nagradu Mies van der Rohe.
Idis Turato je hrvatski arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor na Arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Ljubljani i Splitu. Dobitnik je niza arhitektonskih nagrada. Njegovi su projekti devet puta bili nominirani za prestižnu evropsku nagradu za arhitekturu Mies van der Rohe Award. Predstavljao je Hrvatsku na 10. i 12. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Robert Klun je istaknuti slovenački arhitekta i dizajner, ex predsednik Asocijacije dizajnera Slovenije, osnivač kompanije KLUN ambienti i pobednik konkursa za expo paviljon Slovenije u Dubaiju 2020. godine.

Marco Lavit, osnivač je arhitektonskog i dizajnerskog studija LAVIT. Pored arhitekture i
dizana, bavi se i predavanjima. Osvojio je mnogobrojne nagrade, medju kojima se izdvaja
Rising Talents Award.

Bill Dunster nosilac najuspešnijeg reda britanskog kraljevstva, britanskog viteškog reda, za doprinose u umetnosti i nauci. Osnivač arhitektonske firme Zedfactory, specijalizovane za projektovanje i razvoj nulte emisije ugljenika. Dobitnik mnogobrojnih nagrada u oblasti održivsti. 2003 dobitnik RIBA specijalne nagrade za održivost, a 2013 pobednik RIBA predsedničke nagrade. Predavač na Univerzitetu Kingston i Harvard. Gostujući profesor na Univerzitetima širom sveta.

U okviru Kongresa će biti održane dve radionice:

Radionica 1: Marco Lavit/ Francuska
Radionica 2: Robert Klun/ Slovenija

Нема коментара:

Постави коментар