понедељак, 7. октобар 2019.

Ana & The Changes u Domu omladine Beograda: NEKO KO ZNA ŠTA JE NOĆ




piše: Gordan Gorunović, Belgrade Online

Muzika ima čudne puteve saznanja. Pre četiri godine jedna draga osoba skrenula mi je pažnju na neobičnu kantautorku koja je gitarom i glasom probijala barijere tadašnje domaće produkcije. Kao da me ubacio neko u vremeplov i prikazao nešto što je prohujalo davno a opet vrlo moderno. Ljubav na prvo slušanje.



Prvi album “Sketches of Belonging” bio je njena intimna ispovest u kojoj se prepoznao Anin kvalitet, sada je objavila svoj drugi studijski album “Differences”, ovoga puta sa bendom potpisan kao “Ana & The Changes”, došao je veliki promotivni koncert u sali Amerikana Doma omladene u Beogradu, kao deo ovogodišnjeg izdanja muzičkog festivala Indirekt. Indi rok domaća i regionalna scena i te kako ima šta da ponudi široj publici.



Beogradska kantautorka (sa bogatom putopisnom biografijom) Ana Ćurčin, kada se pojavila sa akustičnom gitarom na bini, postala je prepoznatljivo ime na mladoj domaćoj “amerikana” sceni, baziranoj na kreativnim uticajima američkih muzičara i njihovoj tradiciji stvaranja autorskih pesama.



Koncert otvoriti alternativni sastav “Byron” iz Rumunije koji ima veliki autorski opseg koji je podelio sa beogradskom publikom, a pevač i kantautor Dan Byron se i pridružio na prvom singlu “Take my hand” sa aktuelnog cd-a "Ane & The Changes". Frontmen uz odlično pevanje uz gitaru povremeno svira i flautu. Bend precizno melje uglavnom na engleskom sa par pesama na maternjem jeziku. Malo sam ih upoznao preko youtubea ali svaka preporuka pogledati njihov koncert. Publika se tek zagreva ali prepoznaje tu dobru energiju i iskren nastup. Sve počinje na vreme, nema nepotrebne stanke.


U minut kreću i glavni akteri ove večeri. U najširem sastavu do sada na bini, “Ana & The Changes” sačinjavaju Goran Antović - klavijature, Marko Cvetković - bas, Marko Benini - bubanj, Miloš Šikman - perkusije i Ivana Vukmirović i Nevena Filipović u ulozi bek vokala. 



U najavi Ana obznanjuje da će se repertoar većinom sastojati od novog materijala svakako prožet bitnim momentima sa debitanstkog ostvarenja. Nekonvenciona komunikacija sa bine ali surovo kvalitetna svirka i zvuk pokazuju da se ne radi baš o žurci nego ozbiljnom koncertu gde energija uz emociju komunicira sa vernom publikom.  

Na polovini kantautorka kaže:

 Još je rano za brže pesme" i biva u pravu. Eskalacija dođe na kraju jer tulum treba da traje. Sam Dan Bajron se pridružuje u duetskoj pesmi i to je jedan od eruptivnih momenata do tada. Vidi se da su sarađivali u prethodnom periodu i da se dobro poznaju muzičari koji uživaju u ovome što rade. Posle sat vremena se povlače na kratko. Logično nismo čuli veliku odu samoći "Alone". Brzo se vraćaju i kreće još nekoliko kompozicija i ta minijatura koja me vraća u neke trenutke kada sam sam mislio da sam neko ko zna šta je noć. Svaki ton i stih pogađaju kao što ptice pogađa jesen. Srećom imao sam društvo a srce se malo okovalo. Hvala Ana & The Changes na divnim vibracijama. Čast je bilo prisustvovati ovakvom događaju."Differencis" stoga preslušavam treći put od jutros i nisam siguran kada ću prestati.


Нема коментара:

Постави коментар