уторак, 8. октобар 2019.

KADA DŽEZ POSTANE KLASIKA




piše: Gordan Gorunović, Belgrade Online 



Decenijama sam pokušavao da odgledam trubačku legendu Duška Gojkovića na našim prostorima. Bio je mnogo puta, ali sam ja uvek u tom trenutku bio na pogrešnom mestu. Na drugoj večeri 51. BEMUS-a, mi se želja najazad ispunila. U punoj Kombank dvorani nastupili su čuveni majstori džez trube Duško Gojković i Stjepko Gut sa Big bendom RTS. Sa posebnim pijetetom u jednom trenutku spontanosti koju samo džez donese pozdravljen je u publici legendarni Bubiša Simić dirigent i mnogo toga još u istoriji ove muzike i samog Big benda.

U prvom delu programa Duško Gojković je izvodio kompozicije mejnstrim bibap -a, dok nas je Stjepko Gut u drugom obradovao obradama starih srpskih motiva, temama koje su preživele vekove, a za koje umetnik smatra da nose neverovatnu energiju. Spoj Duška Gojkovića, Stjepka Guta i Big Benda RTS-a na koncertnoj sceni pružio je publici Bemusa priliku da oseti impresivnu improvizaciju, originalnost interpretacije i potvrdu uspešne saradnje istaknutih umetnika i eminentnog ansambla, koja traje dugi niz godina.


               
Pauza je dobro došla muzičarima ali i publici, od nikotinskih zavisnika do željnih razgibavanja nožnih mišića. U drugom delu je vrlo elokventani i uvek edukativni Sjepko Gut nastavio magiju ove noći.  Biografija u kojoj je aranžer, profesor, dirigent, jedini je solista na trubi koji je svirao u orkestru Kaunt Bejzija i u orkestru Djuk Elingtona, dva najznačajnija Big Benda XX veka, sa umetnicima koji su stvarali džez.

Duško Gojković, džez trubač, aranžer i kompozitor, tokom bogate karijere stekao je istinsku prepoznatljivost na svetskoj džez sceni, a karijeru je izgradio najčuvenijim džez umetnicima svih epoha i nacija, izgrađujući sebe i svoj zvuk do svetske prepoznatljivosti na preko 30 albuma. 



Najlepši trenuci koncerta su bili kada su dvojica trubača ukrstili instrumente i pokazali da Beograd odavno predstavlja eminentni muzički centar džeza i pored svih zabrana. Što reče Stjepko Gut, nije ni čudo što je deo Bemusa jer je odavno postao klasična muzika.



Big Band orkestar RTS su decenijama predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri. Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Tokom godina sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike.

Na kraju bilo bi nepravedno preskočiti sjajnu postavu Big Banda koji je celu noć vrlo zdušno pratio ali i solistički iskakao uz dvojicu doajena džeza.



Trube:
DRAGOSLAV FREDI STANISAVLJEVIĆ
MARKO ĐORĐEVIĆ
VLADIMIR KRNETIĆ
NEMANJA BANOVIĆ

Tromboni:
NEMANJA ZLATAREV
KOSTA VUKAŠINOVIĆ
MILOŠ RADONJIĆ
IVAN PLATNER

Saksofoni:
MAKSIM KOČETOV
LJUBIŠA PAUNIĆ
KRISTIJAN MLAČAK
ALEKSANDAR JAĆIMOVIĆ
BOJAN CVETINOV

Ritam sekcija:
IVAN ALEKSIJEVIĆ-klavir
GORAN POTIĆ-gitara
MILAN PAVKOVIĆ-kontrabas
BRANKO MARKOVIĆ-kontrabas
PETAR RADMILOVIĆ-bubnjevi
MILOŠ GRBATINIĆ-bubnjevi

Muzički producent
TIHOMIR JAKŠIĆ

Oganizator
MILAN BRKIĆ

Odgovorni urednik
DRAGOSLAV FREDI STANISAVLJEVIĆ

Нема коментара:

Постави коментар