среда, 2. октобар 2019.

Potresan roman o sudbini porodice Sigmunda Frojda


Makedonski pisac Goce Smilevski u romanu „Sestra Sigmunda Frojda“ daje glas Adolfini, sestri Sigmunda Frojda, koja je život provela u senci svoje porodice. Priča o njenom životu, o genijalnosti Sigmunda Frojda i o kulturno-umetničkom sjaju Beča početkom XX veka okosnice su ovog romana.

Da li je Sigmund Frojd odgovoran za smrt svojih sestara u koncentracionom logoru? 

Nakon dolaska nacista u Beč, Sigmundu je odobrena izlazna viza, a on je rešio da povede sa sobom suprugu, njihovu decu s porodicama, sestru svoje žene, kućne pomoćnice, ličnog lekara s porodicom i psa. Ostavio je četiri sestre, koje će biti odvedene u logor i tamo umreti. Preplićući sudbine glavne junakinje Adolfine i njenog brata Sigmunda, pokazujući njihovu bliskost u detinjstvu, njeno druženje sa sestrom Gustava Klimta u bečkoj psihijatrijskoj bolnici, njene snove i njihova razmišljanja, Smilevski donosi složenu, poetsku fugu o našoj civilizaciji.

„Kad je Sigmund Frojd otišao iz Beča u London, bežeći od nacista koji su okupirali Austriju, poveo je sa sobom šesnaestoro ljudi, ali je ostavio svoje četiri sestre, koje su uskoro tragično završile u Holokaustu. Ta činjenica je bila prvi impuls za stvaranje ovog romana. Drugi impuls je bio to da sam hteo da dam glas onima koje je istoriografija zaboravila. Jer ona pamti osvajače i uticajne ljude, a zaboravlja ’obične’ ljude“, odgovorio nam je autor na pitanje o inspiraciji za ovu priču.

A zašto je od četiri Frojdove sestre odabrao da napiše baš Adolfininu priču?

„Zbog toga što su životi njenih sestara slični, a njen je, u svojoj tragičnosti, jedinstven. U jednom svom pismu Frojd je opisuje kao svoju ’najslađu i najbolju sestru’, i dodaje da ona ima ’veliku sposobnost za duboka osećanja, i, nažalost, krhku preosetljivost’. Proučavajući razne izvore, možemo da zaključimo da je Adolfina Frojd bila potcenjena od svojih najbližih, koji su se, na neki način, odnosili prema njoj sa zazorom. Od nje je ostalo nekoliko fotografija, nekoliko njenih pisama ili pisama njenih najbližih, nekoliko reči u knjizi sećanja njenog bratanca. Tišina oko Adolfininog postojanja bila je tako glasna da sam osećao da ovaj roman mora biti ispričan njenim glasom.“

Roman je objavljen je u prevodu na tridesetak jezika, a za njega je autor dobio nagradu Centralnoevropske inicijative za najboljeg evropskog pisca do 35 godina.


Roman „Sestra Sigmunda Frojda“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар